X 
Cutremure stiri: 506

Manifestanții se pregătesc de un protest de durată în centrul Chișinăului

9 sep. 2015,, 11:50   Politică
4273 4
Манифестанты готовятся к долгосрочной акции протеста в центре Кишинева
Foto: jurnal.md
Sute de protestatari, care și-au instalat corturi în Piața Marii Adunări Naționale, dau asigurări că sunt pregătiți pentru o acțiune de protest de durată, până când autoritățile nu le vor îndeplini cerințele.

Corespondentul a vizitat noaptea trecută orășelul din centrul capitalei, organizat de Platforma Civică ”Demnitate și Adevăr” (DA) și s-a interesat ce i-a determinat pe oameni să iasă la un protest de durată și cum intenționează să-și ceară drepturile.

”În piață sunt în permanență cel puțin 600 de persoane. Mai mult, în afară de tineri, există și foști angajați ai organelor de drept, prin urmare, vreau să-i dezamăgesc pe cei care intenționează să provoace protestatarii și să contribuie la destabilizarea situației în orășelul ”Demnității și Adevărului”. Suntem ghidați de un singur lucru - dorința de a avea un viitor decent pentru noi și pentru copiii noștri. Acesta este motivul pentru care suntem aici și vom sta atât timp cât va fi necesar”, a declarat directorul executiv al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, Gheorghe Slutu.

Potrivit lui, protestatarii au dreptul să se afle în piață până pe 30 septembrie, cu toate acestea, el afirmă că ”cel mai probabil, termenul va fi prelungit, în cazul în care autoritățile nu vor lua nicio decizie”.

Mulți dintre cei prezenți în piață cântau și jucau șah sau cărți, iar alții își izolau corturile, se încălzeau cu ceai sau cafea, sau mâncau în pofida orei târzii.

”De această dată vom reuși să obținem dreptate. Eu, ca și mulți alții, suntem dispuși să stăm în piață până la moarte. Chiar dacă autoritățile vor încerca să disperseze protestatarii cu ajutorul forțelor armate, vom sta în piață. Mai bine să mori tânăr decât să vezi cum trăiesc astăzi pensionarii. Veteranii au luptat în al doilea război mondial de dragul generațiilor viitoare, iar astăzi mor de foame. Dacă ei au reușit să obțină victorie, de ce noi să nu reușim? Pledăm pentru un protest pașnic, dar dacă va fi necesar, le vom oferi posibilitate autorităților să simtă puterea pumnilor noștri, deoarece noi suntem o forță”, a declarat chișinăuianul, Iurie Drăniceru.

Mulți protestatari au venit din diferite regiuni ale țării. Printre ei, este un tânăr din satul Cojușna, Vladimir Chirtoacă, care a menționat că protestatarii nu au dreptul să se retragă și trebuie să reziste până la urmă.

”Cum putem pleca din piață fără niciun rezultat din partea autorităților? Care este atunci sensul acestui protest, și, în general, de a mai trăi în Republica Moldova”, s-a indignat el.

Potrivit unui alt protestatar din Leova, Ion Cristian, lipsa de stabilitate din țară și sărăcia l-a determinat să iasă în piață.

”Toate evenimentele arată că Guvernul nu se va menține mai mult de 2-3 luni. Numărul corturilor se majorează pe zi ce trece, iar autorităților nu le rămâne decât să îndeplinească cerințele propriului popor”, consideră el.

Locuitoarea din Hîncești Ana Buruiană a menționat că a venit la protest cu soțul pentru a căuta dreptatea. Potrivit ei, magazinul deschis cu mare dificultate în Hâncești este supus în mod constant unor inspecții și controale.

”Suntem presați cu taxe și inspecții. Autoritățile pur și simplu doresc să scape de noi și ne pun să alegem: ori murim la domiciliu, ori mergem în străinătate. Avem un copil, pe care trebuie să-l creșterm și să-i oferim un viitor decent. Astăzi, noi supraviețuim, dar nu trăim. Noi nu putem renunța la protest, pentru că autoritățile asta și urmăresc - să continue să jefuiască oamenii”, a spus ea.

Printre protestatari sunt și mulți studenți, care afirmă că au venit în mod voluntar la acțiunea de protest și nu au coordonat această decizie cu universitatea la care învață.

”Am venit să protestez împotriva nedreptății autorităților, împotriva inacțiunilor privind furtul unui miliard de euro și majorarea tarifelor. Vrem ca țara să fie întoarsă cetățenilor, din acest motiv, împreună cu colegii mei suntem aici. Vom îngheța atât timp cât va fi necesar. Conducerea țării trebuie să iasă în fața protestatarilor și să ne asculte. Vrem să auzim cum intenționează să rezolve problemele noastre”, a declarat o studentă de la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Moldova, care a refuzat să se prezinte.

Printre protestatari s-a regăsit și unul dintre liderii DA, Andrei Năstase, spunând că în ultimele zile au fost contracarate șase tentative de provocări din partea unor necunoscuți față de manifestanții din piață.

”Autoritățile înțeleg că atât timp cât oamenii sunt dispersați, ele sunt victorioase. Cred că oamenii din țara noastră trebuie să se unească în jurul unei idei, dar nu în jurul unui lider sau grup. Noi consolidăm societatea indiferent de punctele de vedere pe care le împărtășesc fiecare. Da, am declarat că suntem pro-europeni, dar salvarea țării din captivitatea oligarhilor nu are culoare politică sau vector geopolitic”, a declarat Năstase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав