Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Macron: "Negocierile de pace între Azerbaidjan și Armenia vor continua în Moldova".

28 mai. 2023,, 08:55   Externe
2470 0

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că întîlnirea cu președintele azer Ilham Aliyev, care va avea loc la 1 iunie în Republica Moldova, va permite continuarea schimbului de opinii cu privire la situația din Caucazul de Sud și va sprijini discuțiile de pace între Baku și Erevan.

Acesta este subiectul unei scrisori de felicitare din partea președintelui francez către șeful statului azer cu ocazia Zilei Independenței Azerbaidjanului, la 28 mai.

În scrisoare, Macron transmite "cele mai sincere felicitări lui Ilham Aliyev și poporului azer cu ocazia sărbătorii Azerbaidjanului".

Președintele francez a declarat că, în ultimii treizeci de ani și de la stabilirea relațiilor diplomatice, Franța și Azerbaidjanul au construit relații puternice bazate pe un parteneriat în domeniile economic, universitar și educațional.

El a precizat că va fi încîntat să se întîlnească din nou cu Ilham Aliev cu ocazia celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în Moldova la 1 iunie, ceea ce va permite părților să continue schimbul de opinii cu privire la provocările cu care se confruntă Caucazul și continentul nostru. Președintele francez și-a exprimat speranța că, la fel ca la Praga, summitul va fi, de asemenea, o ocazie de a sprijini negocierile dintre Azerbaidjan și Armenia.


Anterior, vineri, ambasadorul Azerbaidjanului în Franța, Leyla Abdullaeva, și-a exprimat speranța că Baku și Erevan ar putea încheia un acord de pace pentru a rezolva conflictul privind Nagorno-Karabah în timpul summitului comunității politice europene de la 1 iunie din Moldova.
Ministerul armean de Externe a precizat însă ulterior că discuțiile privind acordul de pace între Azerbaidjan și Armenia vor continua în timpul și după reuniunea programată pentru 1 iunie în Moldova, în marja Comunității Politice Europene, și că semnarea acestuia nu se află pe agenda reuniunii respective.

"Discuțiile privind reglementarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan și, în special, privind acordul de stabilire a păcii și a relațiilor interstatale continuă. Așa cum am remarcat în repetate rînduri, partea armeană va fi pregătită să semneze acordul atunci cînd problemele cheie vor fi rezolvate", a declarat Ministerul armean de Externe într-un comentariu.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?