Moldovenii folosesc tot mai puțin telefonia fixă

Moldovenii folosesc tot mai puțin telefonia fixă
Граждане Молдовы все меньше используют фиксированную телефонию
 Foto: digit.ru
În Republica Moldova utilizarea serviciilor de telefonie fixă a continuat să scadă, înregistrîndu-se o diminuare atît a numărului de abonați la aceste servicii, cît și a traficului de voce realizat de aceștia, informează NOI.md.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în semestrul I al anului 2015, numărul de abonați a scăzut, față de finele anului 2014, cu circa 9,5 mii (-0,8%) şi a alcătuit 1 milion 208,8 mii, iar volumul total al traficului de voce - cu 21,4% şi a însumat 1 miliard 76,9 milioane de minute.

Micşorarea volumului total al traficului de voce în reţelele de telefonie fixă a fost cauzată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Traficul iniţiat peste hotarele ţării şi terminat în reţelele fixe din R. Moldova a scăzut cu 14% (pînă la 67,4 mil. minute), traficul către reţelele internaţionale - cu 26,9% (pînă la 14,8 mil. minute), traficul către reţelele mobile – cu 9,1% (pînă la 43,9 mil. minute), traficul de interconectare - cu 8,5% (pînă la 221,7 mil. minute) şi traficul către alte reţele fixe - cu 43% (pînă la 44,9 mil. minute). Urmare a acestei evoluţii, traficul mediu lunar de voce per abonat s-a micșorat cu 12,3% şi a totalizat 238 minute (circa patru ore).

Diminuarea numărului total de abonaţi a fost cauzată de scăderea bazei de abonaţi a SA „Moldtelecom” cu mai bine de 12,5 mii (-1,1%), aceasta totalizînd peste 1 mil. 85,8 mii. În acelaşi timp, baza cumulativă de abonaţi a celor 22 furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu peste 3 mii (+2,6%) şi a însumat circa 123 mii de abonaţi. Urmare a acestei evoluţii rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 0,2 puncte procentuale (p. p.) şi a constituit 34%.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea traficului de voce şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin intermediul rețelei Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sînt mai comode şi mai avantajoase pentru utilizatori.

În perioada de referinţă, veniturile agregate ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă provenite din vînzările serviciilor de telefonie fixă au sporit, faţă de primul semestru al anului 2014, cu 5,3% şi au totalizat peste 31,8 mil. lei , iar veniturile SA „Moldtelecom” au înregistrat o creştere uşoară de 0,8% şi au însumat peste 476 mil. lei. Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a crescut cu circa 2% şi a constituit 69,8 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 72,6 lei (în creştere cu 2,6%), iar furnizorii alternativi – de 44,2 lei (în scădere cu 3,1%).

Drept rezultat al evoluţiei indicatorilor menţionaţi mai sus, în primul semestru al anului 2015, cota de piaţă a SA „Moldtelecom”, în funcţie de cifra de afaceri, a alcătuit 93,7% (în scădere cu 0,3 p. p.), iar cota cumulativă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă a crescut în aceeaşi proporţie şi a însumat 6,3%.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load