X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Fenosa” nu este de acord cu decizia CSJ referitoare la amendă

4 sep. 2015,, 14:15   Societate
3167 3
Fenosa не согласна с решением ВСП о штрафе
Foto: publika.md
Compania „Red Union Fenosa” a declarat că nu este de acord cu decizia Curții Supreme de Justiție de a amenda întreprinderea cu 186,75 de mii de lei pentru încălcarea Legii cu privire la concurență, informează NOI.md. Potrivit unui comunicat difuzat de „Red Union Fenosa”,compania utilizează, conform normelor legale, contoare omologate în Republica Moldova, care sînt testate în laboratoare independente şi care corespund cerinţelor Regulamentului ANRE privind măsurarea energiei electrice în scopuri comerciale.

Compania declară că nu a limitat posibilitatea consumatorilor de alegere a contoarelor, dar s-a prevalat de dreptul său acordat de actele normative în vigoare de a stabili caracteristicile tehnice ale contoarelor pentru a instala aparate de măsurare performante sub aspectul preciziei metrologice şi a siguranţei antifraudă (este vorba de contoare mai moderne şi aceasta este în beneficiul consumatorului) pentru a preveni instalarea unor contoare lesne de manipulat, din categoria cărora erau unele contoare de pe piaţă.

Întreprinderea a mai menționat că este regretabil faptul că, fixînd amenda de 10%, Consiliul Concurenţei, a încălcat legea din moment ce a aplicat-o nu doar la venit, ci si la TVA 20%, or, TVA nu intră în categoria venitului, fiind un impozit colectat de „Red Union Fenosa” în beneficiul statului.

„Red Union Fenosa” a subliniat că piaţa de comercializare a contoarelor de energie electrică din Moldova este una relativ mică ce cuprinde vînzări de contoare doar către consumatorii non-casnici şi asta deoarece consumatorilor casnici contoarele li se instalează din contul operatorului de reţea.

Anterior Consiliul Concurenței a anunțat că a avut cîștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție pe cererea depusă împotriva companiei „Red Union Fenosa” privind neachitarea amenzii de 186,75 de mii de lei pentru încălcarea legislației despre concurență. Instanța a considerat că „Red Union Fenosa” s-a folosit de poziția dominantă pe piață și a instituit nejustificat cerințe pentru unele întreprinderi care comercializează contoare electrice. În consecință, consumatorii finali nu au avut posibilitatea să-și aleagă contoarele după principiul „preț – calitate”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?