Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1678

Problema integrării minorităţilor naţionale în societate a fost discutată la Kiev de experţi ucraineni şi moldoveni

1 sep. 2015,, 13:30   Societate
3473 1
Эксперты из Украины и Молдовы о проблеме интеграции нацменьшинств
Foto: europalibera.org
Problema integrării minorităţilor naţionale în societate a fost discutată la Kiev în cadrul seminarului "Minorităţile naţionale şi crearea societăţii incluzive" de experţi din Moldova şi Ucraina.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE), profesorul Universităţii din Birmingham, Stefan Wolf, a spus că crearea unei societăţi universale este parte integrantă a procesului de reformare şi modernizare a Ucrainei şi RM, menţionând influenţa pozitivă a procesului de integrare europeană în acest ţări.

"Concepţia universalităţii se dezvoltă constant, dar cere protejarea minorităţilor naţionale şi fidelitate drepturilor fundamentale ale omului. O societate corectă poate fi construită cu ajutorul unei guvernări responsabile şi structurilor corespunzătoare la nivel local şi central, precum şi cu sprijin internaţional", a spus el.

Experţii au examinat problema opoziţiei între unitatea naţională şi cea civică, precum şi implicarea minorităţilor naţionale în procesele politice: implicarea acestora în campanii electorale, rolul elitelor politice în acest sens. Problemă comună în unanimitate a fost numită lipsa educaţiei politice pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Directorul executiv al IPRE, Martin Sieg, a spus că în Moldova şi Ucraina problema minorităţilor naţional este "problema majorităţii", subliniind că "nici un pas spre modernizare nu va deveni un adevărat proiect naţional fără depăşirea prejudecăţilor". În cadrul evenimentului a fost creată o reţea de organizaţii neguvernamentale, scopul căror este de a contribui la integrarea minorităţilor naţionale.

Seminarul este organizat de IPRE în comun cu Institutul Ucrainean de Politică Mondială (IWP) şi Asociaţia Germană pentru Strategia Integrării Europene (EISA). Din partea Moldovei la eveniment au participat reprezentanţii IPRE, Vladislav Culminschi şi Martin Sieg, precum şi fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий