Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

PLDM, lider în topul partidelor cu cele mai multe femei primar

26 aug. 2015,, 10:58   Politică
2568 1

PLDM, lider în topul partidelor cu cele mai multe femei primar
Foto : europalibera.org

Doar 20,6% dintre primarii aleși în urma alegerilor locale generale din acest an sînt femei, arată un raport publicat de Asociația Promo-LEX. Astfel, din 898 de primari aleși în cadrul scrutinului, 185 sînt femei, notează NOI.md.

Potrivit experților Promo-LEX, partidele care promovează femeile în rîndul candidaților, le poziționează pe locuri cu mai puține șanse de a accede la o funcție decizională. Datele raportului arată că cele mai multe femei alese în funcția de primar – 57 au candidat pe listele PLDM-ului. Pe locul doi se află PDM - cu 51 de femei primar, iar pe trei PCRM – cu 22. La polul opus al clasamentului se află Mișcarea „Ravnopravie” și Partidul Popular din Republica Moldova, care nu au reprezentanți de sex feminin în primării.

Tendința promovării inechitabile a femeilor în posturi decizionale s-a arestat și în cadrul alegerilor locale generale din 2011. Atunci, din 898 primari 166 au fost femei și din 11.750 consilieri de nivelul I și II – 3.239 au fost femei. Astfel, fiecare al cincilea primar și respectiv fiecare al patrulea consilier era femeie.

„Din analiza efectuată de Promo-LEX putem spune că la toate nivelurile decizionale reprezentarea femeilor este una scăzută. Acest lucru se datorează faptului că în Moldova predomină atitudinea patriarhală, precum și un stereotip legat de participarea femeilor în procesul decizional. Totodată, partidele care promovează candidaţii femei, le promovează pe poziţii mai puțin eligibile, adică cu mai puține șanse de a accede într-o funcție decizională, menționează Aliona Apostu, analistul electoral al Promo-LEX.

Experții consideră că este necesară elaborarea unui cadru legal, prin care fiecare formațiune politică să asigure înaintarea unui număr egal de femei și de bărbați pe fiecare segment: primari, consilieri locali, consilieri raionali, deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?