X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Tapiola a numit principalele probleme ale Moldovei pe calea implementării Acordului de Asociere

25 aug. 2015,, 15:45   Economie
6909 1
Тапиола назвал основные проблемы внедрения Соглашения об ассоциации
Foto: noi.md
Problemele din sectorul bancar, în domeniul concurenţei, precum şi din reformarea justiţiei şi sectorului sănătăţii reţin implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Asemenea opinie a exprimat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că "în sectorul bancar în continuare nu sunt rezultate bune, în domeniul concurenţei se observă scădere a calităţii serviciilor cu creştere concomitentă a preţurilor, există problema monopolului".

"În domeniul sanitaţiei şi fitosanitar este necesar un control mai strict, pentru ca Moldova să poată exporta cât mai multe produse pe pieţele UE", consideră diplomatul.

Potrivit spuselor sale, "exportul mărfurilor moldoveneşti pe pieţele europene s-a majorat cu 20%, iar importul de mărfuri europene în RM a rămas la nivelul precedent".

Reprezentantul Institutului de Politici Publice şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a explicat majorarea comerţului RM cu UE prin introducerea embargoului de către Rusia şi situaţia tensionată din Ucraina.

În opinia sa, printre factorii interni, care influenţează negativ situaţia social-economică din RM, sunt criza din sectorul bancar şi instabilitatea politică.

Groza a relatat că pentru realizarea Planului de executare a condiţiilor Acordului de Asociere RM-UE Moldova trebuie să îndeplinească circa 1800 de puncte, dintre care 400 până la 1 august 2015. Dar din ultimele au fost realizate doar 120.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?