Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scheme frauduloase de repartizare a subvențiilor pentru agricultori

24 aug. 2015,, 13:15   Economie
5136 2

Scheme frauduloase de repartizare a subvențiilor pentru agricultori
Foto: noi.md

Preşedintelui Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, susține că în ultimii trei ani pentru plantațiile de coacăză compromise au fost alocate din fondul de subvenționare aproximativ 20 de milioane de lei. Slusari suspectează că de acești bani ar fi beneficiat în mod ilegal firmele deținute de rudele angajaților Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, notează NOI.md.

„Acest lucru s-a produs în situația unui deficit acut de resurse financiare pentru subvenționare. Putem să presupunem că această schemă nu este unica în procesul de repartizare a subvențiilor”, afirmă Slusari.

Informația potrivit căreia statul a fost prejudiciat cu zeci de mii de lei în urma acestor scheme frauduloase este confirmată și de Procuratura Generală. Instituția a investigat legalitatea înfiinţării plantaţiilor de coacăză şi acordarea subvenţiilor pentru acest tip investiţii, și a constat, în rezultat, o serie abuzuri comise de producătorii materialului semincer şi funcţionari ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Potrivit Procuraturii, în perioada anilor 2013-2014, mai mulţi agenţi economici au pus în practică o schemă frauduloasă de creştere şi comercializare a materialului săditor de coacăză, ce nu corespundea cerinţelor tehnice. Astfel, responsabili de la ANSA le-au eliberat certificate care conţin date eronate privind categoria biologică a soiurilor de coacăză.

Agenţii economici vizați au convins întreprinderile autohtone să procure şi să planteze culturile de coacăză, asigurîndu-i că aşa tip de investiţii se subvenţionează din bugetul de stat. După ce plantaţiile s-au uscat, proprietarii au solicitat la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) acordarea de ajutor financiar nerambursabil din Fondul de subvenţionare.

Procuratura Generală a inițiat cinci cauze penale pentru escrocherie, abuz de serviciu și falsificare de acte publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?