Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Gherman: Atît Rusia, cît și Ucraina pledează pentru relansarea negocierilor în formatul „5+2”

21 aug. 2015,, 15:19   Politică
4643 2

Gherman: Atît Rusia, cît și Ucraina pledează pentru relansarea negocierilor în formatul „5+2”
Foto : trm.md

Subiectul reluării negocierilor în formatul „5+2”a fost discutat de premierul Valeriu Streleț în cadrul discuțiilor purtate cu omologii săi din Rusia și Ucraina. Ambele părți au dat asigurări că sînt angajate deplin şi vor întreprinde toate eforturile pentru relansarea tratativelor, a declarat șefa diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

Potrivit ministrului de Externe, în contextul în care la Chişinău există un guvern stabil, majoritar, autoritățile pledează insistent pentru relansarea cît mai rapidă a negocierilor în formatul „5+2”. Întrebată ce poziție va adopta Chișinăul în cazul în care Tiraspolul va refuza să pună în aplicare prevederile Acordului de asociere cu UE, care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2016, Natalia Gherman a precizat că mesajul este unul foarte clar.

„În cazul în care nu se doreşte implementarea prevederilor Zonei de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, agenţii economici din regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2016, vor continua să aibă un regim comercial cu UE, cu aplicare taxelor vamale, ceea ce nu este deloc avantajos pentru producătorii din stînga Nistrului. Regulile de joc sînt foarte clare”, a punctat Gherman.

Șefa diplomației moldovenești a mai anunțat că reevaluarea conceptului național de securitate va avea loc cu participarea consilierilor de rang înalt din UE.

„În primul rînd, evaluăm contextul de securitate regional, care, din păcate, rămîne a fi destul de dramatic, ceea ce impune anumite măsuri de consolidare a propriei securităţi. Am solicitat prezența unor consilieri de rang înalt pentru reforma sectorului naţional de securitate. Nouă ni se pare că alinierea la practicile şi politicile, în primul rînd, ale Uniunii Europene în contextul actual de securitate este cea mai bună cale pentru a ne asigura şi securitatea, şi interesul naţional”, a explicat Gherman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?