COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Prețul la zahăr s-a putea scumpi în acest an

21 aug. 2015,, 10:40   Economie
2337 0

Prețul la zahăr s-a putea scumpi în acest an
Foto : tvc.ru

Recolta de sfeclă da zahăr a scăzut de trei ori în acest an, comparativ cu anul 2014, iar acest lucru ar putea genera scumpirea prețului la zahăr. Datele au fost prezentate de ministrul Agriculturii, Ion Sula, care a precizat, însă, că eventuala majorare va fi nesemnificativă. Informația a fost prezentată în cadrul unui emisiuni la Unimedia, notează NOI.md.

„Estimăm o recoltă de la 15 pînă la 20 de tone la hectar. Anul trecut am avut o recoltă de 60-80 tone la hectar. Depinde care vor fi cantitățile de precipitații în următoarea perioadă. Anul 2014 a fost un an record pentru producerea zahărului, nu este exclus că sînt stocuri pe piața regională și mondială. Teoretic nu ar trebuie să avem o creștere semnificativă prețului la zahăr”, a precizat Sula.

Ministrul a mai adăugat că deși se atestă un deficit de sfeclă de zahăr, consumul intern va fi asigurat de producția locală, însă exporturile se vor reduce semnificativ.

Condițiile climaterice neprielnice au afectat și recolta de grîu, orz și porumb, spune ministrul. „Comparativ cu 2014, anul acesta vom avea o recoltă cu 25 la sută mai mică la culturile din prima grupă. Dar avem o calitate grîului mai bună, anul acesta 65 la sută este grîu alimentar, ceea ce este un indicator bun pentru producători”, a explicat Ion Sula.

Și recolta de struguri va fi mai mică cu 15 la sută, în schimb, spune ministrul, aceasta va fi mai calitativă. Potrivit lui, vinificatorii prognozează o calitate mai bună a vinurilor moldovenești în acest an.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X