Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Chișinăul își va schimba abordarea față de problema transnistreană

20 aug. 2015,, 17:10   Politică
4361 4

Chișinăul își va schimba abordarea față de problema transnistreană
Foto : absnews.md

După o pauză de aproximativ doi ani, Comisia guvernamentală pentru reintegrarea țării și-a reluat astăzi activitatea. Membrii comisiei s-au întrunit într-o ședință prezidată de premierul Valeriu Streleț, notează NOI.md.

Comisia a evaluat modul în care se desfășoară procesul de negocieri și a analizat cauzele stagnării dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. Șeful executivului a declarat că autoritățile urmează să elaboreze o nouă politică de reintegrare a țării, întrucît cele precedente s-au dovedit a fi ineficiente.

„Am vorbit despre necesitate de a veni cu o nouă abordare a acestui proces. Avem nevoie de o nouă viziune și o nouă atitudine. Pe de o parte evenimentele regionale, pe de alta, circumstanțele care s-au creat acum în virtutea evoluției acestor evenimente deschid o nouă platformă pentru o abordare nouă și pentru măsuri mai energice de soluționare a acestui conflict înghețat, care se tărăgănează deja de mulți ani. Și pentru noi acest conflict este un element care ne oprește viteza de integrare europeană”, a explicat Valeriu Streleț.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a menționat că Chișinăul se pronunță pentru sporirea rolului SUA și UE în procesul de negocieri. Cu toate acestea, formatul de negocieri „5+2” nu va fi modificat, a spus Osipov.

“Noi constatăm că de 25 de ani politica declarativă în domeniul reintegrării este insuficientă pentru atinge rezultate. Semnalul cel mai puternic pe care l-am dat comisiei astăzi de a pregăti trecerea la o politică pro-activă. Poziția Tiraspolul rămîne diametral opusă față de ceea ce ne dorim noi. E nevoie de regîndirea politicilor în domeniul reintegrării ”, a specificat Osipov.

Membrii Comisiei pentru reintegrarea țării au mai decis astăzi că ședințele acestei structuri vor avea loc trimestrial. La finele lunii octombrie, vor începe pregătirile pentru următoare ședință.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?