X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Experţi: afluxul mare de valută nu contribuie la fortificarea leului

20 aug. 2015,, 16:00   Economie
2566 0
Foto: cafeluta.md
Un aflux relativ mare de valută în august, rezultat al cererii sporite, nu a contribuit la fortificarea leului moldovenesc, ceea ce era tradiţional pentru valuta naţională.

Participanţii pieţei, intervievaţi de corespondentul agenţiei "Infotag", afirmă că în pofida ofertei destul de înalte din partea muncitorilor migranţi, valuta se cumpără imediat de cei nu-şi doresc să ţină lei.

"Ne aşteptăm ca în septembrie pe piaţă să apară o parte din depozitele din cele trei bănci problemă, ceea ce, în perspectivă, ar trebui să influenţeze cursul leului în raport cu dolarul SUA şi euro. În toamnă pe piaţă se va reduce brusc oferta de valută, ceea ce, la fel, va fi în avantajul valutei naţionale", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit unor dealeri valutari, cursul leului trebuia să fie influenţat pozitiv de vară, cînd scade activitatea de afaceri şi creşte oferta de valută din partea populaţiei.

"Din acest motiv nu ne putem aştepta la fortificarea leului în toamnă, atît timp cît în economie nu se vor observa schimbări pozitive, care vor caracteriza creşterea exportului şi majorarea venitului de valută a exportatorilor", a menţionat unul din dealeri.

Participanţii pieţei atrag atenţie la faptul că actuala cerere de valută se acoperă preponderent de oferta din partea agenţilor economici şi populaţiei fără implicarea Băncii Naţionale, care a stabilit un curs oficial al leului pentru joi de 19,0207MDL:$1 şi 20,9979 MDL:1 euro.

Rezervele de valută ale BNM în prezent constituie puţin peste $1,7 mlrd., micşorîndu-se comparativ cu 2014, cînd valoarea acestora depăşea $2,7 mlrd.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?