Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

6000 de studenți vor face studiile peste hotare

20 aug. 2015,, 15:00   Societate
3234 0

6000 de studenți vor face studiile peste hotare
Foto : unimedia.info

Potrivit Direcţiei învăţămînt superior din cadrul Ministerului Educației, tinerii din Moldova dispun de aproximativ 6000 de burse de studii peste hotare, dintre care 5500 sunt oferite de România, 12 de Ungaria, 5 – Bulgaria, 30 de burse de statul olandez, 10 de Cehia, dar și de Turcia, Azerbaidjan, Franţa, Germania și Danemarca.

De asemenea, Estonia, oferă 4 burse de studii, care includ taxa de şcolarizare, indemnizaţia lunară de 450 de euro, cazarea în Tallinn, permisul de şedere eston şi asigurarea de sănătate în Estonia pe perioada studiilor.

Lista publicată pe site-ul Centrului Rus de Cultură şi Ştiinţă arată că în anul de studii 2015—2016 peste 250 de tineri moldoveni vor fi admişi la 30 de universităţi din Rusia, dintre care Institutul de Stat MGIMO din Federația Rusă, ce oferă trei burse de studii universitare.

Studenţii din R. Moldova pot beneficia, de asemenea, de o bursă britanică Dulverton Trust. Bursa acoperă 100 % taxele universitare şi include şi un grant de aproximativ 18 mii de euro. Prin intermediul burselor Dulverton, tinerii din Moldova pot studia gratuit, timp de un an, un program de masterat la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Și din partea Chinei cetăţenii R. Moldova dispun de 20 de burse de studii la ciclul I şi II. Studiile sunt precedate de un an pregătitor, pe parcursul căruia se va studia chineza şi terminologia specifică profilului de specialitate selectat. Studenţii sunt scutiţi de taxa de studii, sunt cazaţi pe gratis, au o bursă lunară de 222 de euro şi asigurare medicală. Cheltuielile de transport internaţional sunt însă suportate de studenți. Potrivit Acordului interguvernamental, cel puţin zece cetăţeni ai R. Moldova au studiat în China până în prezent.

Premieră în acest an a fost acordarea a 40 de burse de către Statele Unite Mexicane: 15 sunt destinate studiilor universitare, postuniversitare şi doctorale la Colegiul din Mexic şi 25 – studiilor postuniversitare şi doctorale în cadrul Institutului Latino-American de Ştiinţe Sociale. Pentru a beneficia de aceste burse, candidaţii pot să-şi depună dosarele până la 31 august 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?