X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Republica Moldova s-a aliniat la normele internaţionale referitoare la sancţiuni

20 aug. 2015,, 10:05   Politică
6270 8
Молдова присоединилась к международным нормам, касающимся санкций
Foto: rtr.md
Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale. Punerea în aplicare pe teritoriul Republicii Moldova a sancţiunilor adoptate prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU și modul de aliniere a ţării noastre la deciziile care impun măsuri restrictive internaţionale adoptate de Uniunea Europeană nu este reglementat prin lege, se constată într-o notă informativă anexată la proiect, informează MOLDPRES.

Republica Moldova a devenit membru al ONU la 2 martie 1992 şi a acceptat obligaţiile stabilite în Carta Naţiunilor Unite. Aceasta prevede că sancţiunile internaţionale instituite de Consiliul de securitate al ONU au forţă juridică obligatorie pentru toate ţările membre, chiar şi în lipsa unor reglementări interne. În aceste condiţii, majoritatea statelor membre ale ONU au fost impuse să adopte anumite măsuri legislative şi organizatorice pentru punerea eficientă în aplicare a acestor decizii.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene precizează că pe lîngă obligaţia de a aplica sancţiunile instituite de ONU, Moldova are dreptul de a institui sau de a se alinia la unele măsuri restrictive internaţionale.

Proiectul se referă la competenţele instituţionale pentru fiecare categorie de măsuri, lista măsurilor restrictive internaţionale, procedura de coordonare, adoptare, publicare, intrare în vigoare, modificare şi abrogare.

Separat a fost reglementată procedura privind alinierea Republicii Moldova la deciziile Uniunii Europene şi a altor organizaţii privind aplicarea sancţiunilor. Ministerul se referă în context la anularea unor vizite oficiale sau boicotarea unor evenimente internaţionale, declararea unor cetăţeni străini sau apatrizi persoane non grata sau indezirabile. De asemenea, este vorba de restricţii de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor, restricţii de survol, blocarea fondurilor şi resurselor economice.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene subliniază că „adoptarea unei astfel de legi are o deosebită importanţă şi nu poate fi amînată”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?