Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE consideră că formarea Autonomiei găgăuze este un bun exemplu pentru rezolvarea conflictelor

19 aug. 2015,, 15:50   Politică
3417 2
Foto: basarabia.md
Şeful Secţiei relaţii politice şi economice a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Wicher Slagter, a declarat că "crearea Autonomiei găgăuze pe cale paşnică, fără imixtiuni din exterior, este un bun exemplu pentru statele Europei de Est în rezolvarea conflictelor interetnice". Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus miercuri, la şedinţa solemnă de la Comrat cu prilejul a 25 de ani de la proclamarea Republicii găgăuze că "aceasta s-a întîmplat datorită înţelepciunii popoarelor moldovenesc şi găgăuz".

"Unul din scopurile principale ale Uniunii Europene este crearea premiselor pentru unirea societăţii, instaurării păcii internaţionale. Astăzi, cînd Moldova şi Găgăuzia trec prin timpuri grele, confruntîndu-se cu probleme economice dificile, sînt necesare consolidarea eforturilor, dialogul între părţi, nu certuri", a menţionat diplomatul.

Potrivit spuselor sale, UE consideră de datoria sa de a obţine "respectarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei".

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, a spus că poporul găgăuz "a parcurs o cale dificilă pentru consolidarea legislativă a drepturilor sale etnoculturale, care în prezent sînt stipulate în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei".

"Adoptarea acestui document a demonstrat că orice contradicţii pot fi depăşite, dacă există dorinţa de a ajunge la un numitor comun", a spus el, menţionînd că "în ultimul timp autorităţile RM au început să acorde atenţie sporită autonomiei".

Ambasadorul consideră că Rusia şi Găgăuzia simt "simpatie reciprocă profundă", care este "baza pentru consolidarea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia".

Muhametşin a amintit că Găgăuzia dezvoltă intensiv parteneriatul cu regiunile din FR.

"În ultimul timp au fost semnate acorduri de cooperare cu opt regiuni, inclusiv cu regiunile Moscova şi Breansk. 23 de întreprinderi agricole din autonomie au obţinut permisiune de a exporta produse în FR. Fortificarea relaţiilor interregionale într-un final va fi doar în beneficiul Moldovei şi Rusiei", a spus Excelenţa Sa.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?