X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Premierul turc anunță eșecul total al negocierilor pentru formarea unui nou guvern

18 aug. 2015,, 03:00   Externe
3995 0

Foto: karadeniz-press.ro

Partidul naționalist turc MHP a refuzat din nou participarea într-o alianță de guvernare, fapt care închide orice posibilitate de a se forma un guvern de coaliție în urma alegerilor de pe 7 iunie, a anunțat luni premierul în exercițiu Ahmet Davutoglu, membru al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), din care face parte și președintele Recep Tayyip Erdogan, transmit agențiile AFP și Reuters.

Șeful Partidului Acțiunea naționalistă (MHP), Devlet Bahceli, 'mi-a spus clar că nu vede nicio posibilitate pentru un guvern împreună cu AKP', a declarat Davutoglu la o conferință de presă. 'Am făcut totul, am încercat toate formulele posibile (...), dar nicio coaliție nu este posibilă', a recunoscut el. În plus, liderul MHP a precizat că nu va sprijini un guvern minoritar al AKP și va vota de asemenea împotriva alegerilor anticipate, dacă o asemenea propunere va fi supusă votului legislativului, a adăugat premierul în exercițiu.

Săptămâna trecută au eșuat și negocierile dintre AKP și cel mai mare partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a doua forță în Parlamentul rezultat în urma scrutinului de pe 7 iunie. După acest eșec, Davutoglu a declarat că singura soluție pentru ieșirea din impasul politic este convocarea alegerilor anticipate, idee împărtășită de președintele Erdogan.

Conform Constituției, partidele mai au timp până pe 23 august să ajungă la o formulă de compromis pentru a evita anticipatele. În lipsa unei înțelegeri până la această dată, Erdogan va putea apoi să desemneze un premier — cel mai probabil tot pe Davutoglu — care să constituie un executiv provizoriu în care cele patru partide parlamentare vor fi reprezentate în mod paritar, guvern ce va conduce țara până la alegerile anticipate ce ar urma să se desfășoare în toamnă.

Formațiunea AKP a pierdut în urma alegerilor din luna iunie majoritatea parlamentară pe care a deținut-o continuu începând din anul 2002, iar actuala criză politică survine în contextul operațiunilor militare pe care armata turcă le-a lansat în paralel împotriva rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?