X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

De Ziua Tineretului, tinerii vorbesc despre migrație și șomaj (VIDEO)

12 aug. 2015,, 17:45   Societate
3380 0

De Ziua Tineretului, tinerii vorbesc despre migrație și șomaj (VIDEO)
Foto: noi.md

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Tineretului! Cu această ocazie, în cadrul Festivalului organizat la Chișinău, câteva echipe de tineri au ieșit pe strada pietonală din capitală pentru a discuta cu tinerii despre problemele cu care se confruntă. “Țara rămâne fără tineri activi, pentru că majoritatea sunt influențați de rețelele de socializare și preferă să stea acasă, decît să facă schimb de informații cu prietenii”, spun tinerii.

La rândul lor, ONG-urile vin cu propuneri de parteneriat, în ce privește schimbul de experiență de peste hotare. Ana-Maria Pancu, membru ONG, spune că voluntariatul în Republica Moldova nu este valorificat, de aceea schimbul de experiență de peste hotare este necesar pentru a primi o calificare și șanse mai mari la angajarea în câmpul muncii în R. Moldova.

Cătălina Dondiuc și Iulian Apostol au revenit în țară, după experiența unui an de studii școlare în Germania. “Greutățile de acolo nu se compară cu cele de acasă, mai ales există bariera de comunicare, dar cu toate acestea ne-am dori să studiem în altă țară, pentru că după absolvire sunt mai multe oportunități de angajare”, au concretizat tinerii.

De altfel, problema somajului crează consecințe grave, și anume migrația în masă. Potrivit Biroului National de Statistica, Circa 15 la sută din totalul tinerilor în vîrstă de 15-29 ani sunt plecaţi peste hotare la lucru sau în căutare de lucru. Numărul estimativ al migraţiei de muncă în rândul tinerilor constituie 135,5 mii.

Președintele Consiliului Național al Tineretului, Doru Curoșu, ne-a relatat că cel mai grav e când tinerii nu văd problema migrației ca o problemă în sine, ci mai degrabă o posibilitate de a acumula experiență.

Potrivit statisticii, în Republica Moldova, din cauza lipsei de experiență, este de trei ori mai probabil pentru un tînar să fie șomer, decît pentru un adult.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?