Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Pădurile din Moldova, uscate de secetă

12 aug. 2015,, 09:15   Societate
3212 0

Foto: wordpress.com

Temperaturile extreme usucă şi pădurile. Potrivit Agenţiei "Moldsilva", aproape cinci la sută din fîşiile forestiere din ţară au de suferit din lipsa precipitaţiilor. Cele mai afectate sînt plantaţiile de salcîm şi carpen.

Seceta a afectat peste 100 de hectare de pădure din cadrul Întreprinderii Silvice din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Angajaţii spun că astfel de fenomene au fost înregistrate ultima dată acum opt ani.

"În 2007 au fost aşa uscăciuni mari, iar în acest an se repetă. La momentsalcîmul se usucă mai abundent, în urma secetei suferă mai mult decît alte specii", a spus inginerul de la Întreprinderea "Sil-Răzeni", Svetlana Borga.

În aceste condiţii, reprezentanții întreprinderii din Răzeni sînt nevoiţi să recurgă la defrişări masive de arbori. Situaţia este îngrijorătoare şi în restul țării. În total,aproape 10 la sută din fîşiile forestiere sînt afectate de lipsa ploilor.

"De uscare în masă avem circa 12.000 de hectare de uscare masivă. Dacă nu o să plouă în următoarele zile, în următorul sezon de vegetaţie, anul următor dar şi în ceilalţi ani vom asista la fenomene de amploare de uscare în masă", a declarat şeful de Direcţie Agenţia "Moldsilva", Ghenadie Grub.

Din cauza temperaturilor înalte, reprezentanții "Moldsilva" spun că plantaţiile uscate pot lua foc. Doar în ultimele 24 de ore, pompierii au lichidat 77 de focare. Cele mai multe incendii au fost în raioanele Ocniţa, Rîşcani, Floreşti, Hînceşi, Cahul şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?