X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Expert: "lipsa de deschidere din partea Ucrainei este explicabilă"

10 aug. 2015,, 12:30   Societate
7309 2
Foto: moldpres.md
"Lipsa de deschidere a Ucrainei privind debitul de apă în Nistru poate fi explicată prin faptul că deja de mai bine de un an nu s-au desfăşurat întrevederi oficiale între oficialii celor două Guverne", consideră preşedintele Organizaţiei Internaţionale Eco-TIRAS, Ilia Trombiţchi.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul a menţionat că autorităţile moldoveneşti cer Ucrainei să majoreze debitul de apă de la Novodnestrovsk pînă la 180-200 m. c./s în legătură cu scăderea critică a nivelului de apă la staţia de pompare a apei pentru Chişinău, însă Kievul este reticent faţă de aceasta şi "nu doreşte să semneze, deocamdată, un nou acord în acest sens ".

În opinia sa, Guvernul Moldovei a făcut puţin pentru rezolvarea problemei.

"Reieşind din Acordul interguvernamental pentru cooperare acvatică între Moldova şi Ucraina din 1994, ambele părţi desemnează reprezentanţi pentru cooperare acvatică. Dar în ambele ţări nu au fost desemnaţi. Din iunie 2014 la Agenţia „Apele Moldovei”, după demisia benevolă a directorului Marin Adam, reprezentantul Ucrainei nu are cu cine purta negocieri. Se creează impresia că în Guvernul moldovenesc practic s-a uitat despre un asemenea mecanism de interacţionare", scrie ecologul, rămînînd nedumerit de ce în primăvara 2015 pentru prima dată timp de 20 de ani nu a avut loc întrevederea reprezentanţilor pentru stabilirea regimului scurgerii ecologice de primăvară.

El explică situaţia grea în relaţiile actualelor autorităţi de la Chişinău şi Kiev, prin problemele din Ucraina în mare parte, dar şi prin moştenirea oligarhică.

"Interesele hidroenergeticii predomină asupra celorlalte. Anarhia a fost instaurată de precedentele guverne ucrainene, care au admis, apropo, ca două baraje ale Complexului Hidroenergetic Nistrean, amplasate la doar 26 km unul de altul, care trebuie să lucreze sincronic, au administratori diferiţi! Iar de ei depinde tot cursul inferior al rîului, inclusiv, teritoriul Moldovei şi al regiunii Odesa. În plus, deoarece acest Complex Hidroenergetic se află pe teritoriul regiunii Cernăuţi, interesele acestuia predomină şi sînt contrapuse nu doar intereselor Moldovei, dar şi regiunii Odesa", a spus ecologul, menţionînd că Ucraina nu se grăbeşte să rezolve aceste probleme.

"Astfel se explică şi întîrzierea considerabilă a ratificării de către Ucraina a Acordului acvatic privind Nistrul. Este vorba despre faptul că statele din bazinul rîului transfrontalier trebuie să interacţioneze continuu pentru rezolvarea tuturor problemelor. Neratificarea de către Ucraina a Acordului acvatic nu permite trecerea la cooperarea sistematică privind Nistrul, inclusiv cu Moldova, pentru care Nistrul este una din principalele artere acvatice. Adică, nu avem mecanism de discutare şi planificare a măsurilor pentru îmbunătăţirea situaţiei în bazinul rîului, de aceea este imposibil de a o îmbunătăţi, în special, în perspectivă pe termen lung", consideră Trombiţchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?