Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Recolta de grîu în Moldova este mai mică, însă calitatea și prețul este mai mare decît în anul 2014

6 aug. 2015,, 16:15   Economie
3504 0
Пшеницы в Молдове собрали меньше, но ее качество и цена выше, чем в 2014 г.
Foto: bila-tsercva.all.biz
În acest an, în Republica Moldova au fost recoltate 920 de mii tone de grîu, cu 15% mai puțin decît anul trecut, dar mai mult decît nivelul mediu din ultimii cinci ani. Totodată, calitatea grîului în anul curent este mult mai înaltă, iar securitatea alimentară a țării va fi asigurată. De asemenea, va fi și suficient grîu furajer pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Informația a fost comunicată de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, care a prezentat bilanțul recoltei de cerealiere de grupa I, informează NOI.md.

Potrivit ministrului, pentru asigurarea securității alimentare Moldova are nevoie de 340 de mii de tone de grîu alimentar pe an. Ion Sula a subliniat că în acest an circa 65% din recolta de grîu se referă la categoria „grîu alimentar”, în timp ce anul trecut acesta a constituit 40% din recolta totală.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că recolta medie a grîului a constituit 2,8 tone la hectar – un rezultat bun, avînd în vedere condițiile climaterice nefavorabile din toamna anului trecut și primăvară acestui an. Recolta minimă a constituit 1,5 tone/ha, iar cea maximală – 7,3 tone/ha. Asemenea recoltă înaltă a fost obținută de agricultorii care au respectat tehnologiile necesare și au folosit irigarea.

Funcționarul a menționat că în acest an prețurile la grîu au crescut, comparativ cu anul trecut. Astfel, anul curent grîul costă 2,8-3 lei/kg față de 1,8-2,2 lei/kg, anul trecut. Prețurile la orz au crescut de la 1,5-1,7 lei/kg pînă la 2,5-2,7 lei/kg.

Ion Sula a comunicat că în acest an Moldova intenționează să exporte 350-400 de mii tone de grîu, care va fi livrat în țările arabe, Turcia și statele UE. În prezent, Moldova exportă grîu în Marea Britanie și Italia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?