Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: Înţelegeam care sînt şansele de a deveni premier

3 aug. 2015,, 13:45   Politică
5184 7
Санду: Я понимала свои шансы стать премьером
Foto: noi.md
Fostul candidat pentru Prim-ministru şi fost ministru al Educaţiei, Maia Sandu, a spus la emisiunea In PROfunzime de la PRO TV, că "înţelegea care sînt şansele de a deveni Premier, dar nu şi-a imaginat că va fi totul anume aşa".

Potrivit agenţiei "Infotag", ea a spus că "după ce în Alianţa pentru Integrare Europeană nu a fost aprobată candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de Premier, Partidul Liberal Democrat a propus candidatura sa, şi ea a cerut o zi pentru a lua o decizie".

"Răspunsul a fost afirmativ, însă am spus liderilor partidului că există anumite cerinţe şi a existat înţelegerea ca să nu spună cine este candidatul, pînă cînd nu vor fi coordonate toate detaliile. Au avut loc întrevederi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice, acreditaţi în Moldova, şi în acest timp preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, într-o conferinţă de presă declară că candidatul Alianţei la funcţia de Premier este Sandu şi s-a început", a menţionat ea, comunicînd că spicherul Parlamentului, Andria Candu, la întrevedere a avertizat că "deoarece Partidul Liberal nu doreşte să se întrunească cu ea, atunci şi Partidul Democrat refuză".

Sandu consideră că "Prim-ministru este în drept să întocmească propriul program de activitate şi nu este necesară să îl coordoneze cu toţi liderii alianţei".

"Liderii alianţei lasă impresia că sînt puternici şi pot tot, deşi cu adevărat nu ştiu nimic despre realizarea parcursului european", a spus ea.

Sandu a recunoscut că a înaintat alianţei trei condiţii.

"Prima viza componenţa Cabinetului de miniştri, cui şi ce ministere în revin. A doua cerinţă a fost înlocuirea conducerii Băncii Naţionale (BNM), deoarece situaţia din sectorul bancar se datorează, inclusiv, politicii BNM. Însă mi s-a răspuns că în curînd problemele din sectorul bancar vor fi rezolvate şi deocamdată nu sînt posibilităţi legale de a schimba conducerea BNM, Iar preşedintele băncii afirma că nu a avut metode legale pentru rezolvarea problemei, dar în acest caz, dacă nu a putut face nimic, de ce nu a spus deschis despre aceasta? Cînd l-am întrebat de ce s-a primit aşa, mi-a spus să citesc legea privind BNM şi că, în genere, nu-i treaba mea", a spus ea.

Sandu consideră că "cineva îi asigură lui Drăguţanu protecţie politică, de aceea în locul său nu a fost desemnat altcineva".

Potrivit spuselor sale, "discutînd cu ministru Finanţelor şi conducerea BNM ei au refuzat să recunoască faptul că problemele din sistemul bancar se datorează anume politicii incorecte a BNM, lipsei dialogului şi cooperării între ei".

"A treia cerinţă a vizat desemnarea unui nou procuror general. Moldova are nevoie de un procuror care a putut în Romînia să facă reforme şi care ar face ordine şi la noi în ţară, ar fi investigat toate abaterile şi ar fi distrus sistemul. Mi-am dorit să demolez acest sistem, că desfăşor reforme în toate domeniile, de aceea am şi înaintat cerinţe", a spus Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?