Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Lucrări de reparație la casele-muzeu „A. Mateevici” din Zaim și Căinari

30 iul. 2015,, 14:30   Societate
6971 0

Дома-музеи А. Матеевича в Заиме и Кэинарах будут отреставрированы
Foto: moldovenii.md

La casa unde s-a născut preotul-poet Alexei Mateevici,din orașul Căinari, și la cea în care a locuit,din satul Zaim, raionul Căușeni, actualmente case-muzeu, au loc lucrări de reparație, informează NOI.md.

La Căinari, acolo unde poetul a trăit de la naștere pînă la vîrsta de cinci ani, lucrările se desfășoară de la începutul lunii iulie curent. „Se efectuează lucrări de exterior: reparația gardului, a fîntînii și a trotuarului. Consiliul Raional Căușeni a alocat 60 de mii de lei”, a relatat pentru NOI.md directoarea muzeului, Feodora Rotari.

Cu toate acestea, lucrările au fost stopate pentru o perioadă de timp, din cauza finanțelor, mai bine zis a lipsei acestora. „Lucrările au fost stopate din cauză că nu ni se transferau banii, iar președintele raionul, Ion Ciontoloi, ne-a spus că e o problemă de la Guvern”,a spus directoarea muzeului.

Contactat de NOI.md, Ion Ciontoloi a afirmat că facturile au fost deja semnate de el, ceea ce înseamnă că s-au făcut transferurile și lucrările pot continua.

Concomitent cu acestea, la Casa-muzeu „A. Mateevici” din satul Zaim, acolo unde poetul s-a mutat, împreună cu părinții săi,în anul 1893, la fel s-au executat unele lucrări de reparație.

„Lucrările s-au efectuat în perioada dintre luna iunie și începutul lunii iulie. A fost reînnoită fațada, au fost înnoite acoperișurile la portițe, foișorul de lemn a fost acoperit cu șindrilă. Au mai avut loc lucrări de întărire a gardului, a pavajului, de vopsire a lemnului”, a precizat directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, Ion Găină. Și pentru aceste lucrări, de la Consiliul Raional Căușeni a fost alocată suma de 60 de mii de lei.

Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din orașul Căinari a fost deschisă la 16 martie 1968, la aniversarea a 80-a a nașterii preotului-poet Alexei Mateevici.

La 100 de ani de la nașterea poetului, la 26 martie 1988, în satul Zaim a fost deschisă o altă Casă-muzeu „Alexei Mateevici”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?