X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Băncile problematice din Moldova au pierdut depozite în valoare de 8,38 miliarde de lei

30 iul. 2015,, 11:45   Economie
3183 0
Проблемные банки Молдовы лишились депозитов на 8,38 млрд. леев
Foto: basarabia.md
Soldul depozitelor persoanelor fizice și juridice în cele trei bănci problematice din Moldova din momentul instituirii în acestea a administrării speciale și pînă la 30 iunie s-a redus cu 8 miliarde 362 milioane de lei, relatează NOI.md.

Aceste date sînt citate de Banca Națională a Moldovei în răspunsurile sale la întrebările adresate conducerii BNM anterior în rețelele de socializare de către Sveatoslav Mihalache. În ansamblu, depozitele Băncii de Economii s-au micșorat cu 4 miliarde 453 milioane de lei. Astfel, persoanele fizice și-au retras depozitele în valoare de 1 miliard 942 milioane de lei, iar cele juridice – în sumă de 2 miliarde 511 milioane de lei.

Depozitele Băncii Sociale s-au diminuat cu 2 miliarde 252 milioane de lei, inclusiv depozitele persanelor fizice – cu 1 miliard 417 milioane de lei, cele ale persoanelor juridice – cu 835 milioane de lei. Depozitele BC „Unibank” au scăzut cu 1 miliard 657 milioane de lei, inclusiv depozitele persoanelor fizice s-au micșorat cu 417 milioane de lei, depozitele persoanelor juridice – cu 1 miliard 240 milioane de lei.

După cum a menționat BNM, această diminuare a depozitelor în băncile nominalizate denotă faptul că ponderea acestor trei bănci problematice în sistemul bancar a fost micșorată semnificativ și într-un mod ordonat, fără a periclita stabilitatea financiară a întregului sistem bancar. Din punct de vedere sistemic, sumele retrase de deponenți și companii din băncile aflate sub administrare specială au fost depozitate în celelalte 11 bănci, devenind o sursă importantă de lichidități pentru aceste bănci.

BNM specifică că scăderea bruscă a depozitelor la băncile aflate sub administrare specială a diminuat importanța sistemică a acestor bănci și a micșorat riscurile în sistemul bancar al țării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?