X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Țveatcov: Guvernul Sturza a reușit să facă în nouă luni mai mult decît actuala guvernare în șase ani

29 iul. 2015,, 13:28   Politică
5124 6

Țveatcov: Guvernul Sturza a reușit să facă în nouă luni mai mult decît actuala guvernare în șase ani
Foto: omg.md

În șase ani de guvernare proeuropeană, așteptările oamenilor nu au fost realizate practic deloc, această perioadă fiind marcată de o instabilitate continuă. Opinia aparține politologului Nicolae Țveatcov și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul marcării a șase ani de la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. În urma acestui scrutin, la putere au acces partide politice de orientare proeuropeană, care au constituit ulterior Alianța pentru Integrare Europeană 1.

Întrebat cu ce reușite se poate lăuda actuala guvernare, politologul a răspuns că pot fi remarcate doar două momente însemnate pentru partidele care au acces la putere în 2009.

„Prima reușită este că partidul care s-a aflat la guvernare pînă în 2009 deja nu mai este la guvernare și cea de-a doua – liberalizarea regimului de vize, dar și acest succes nu a fost obținut datorită guvernării, dar mai curînd grație evenimentelor din Ucraina. În privința celorlalte aspecte care se referă la sfera politică, juridică, reformele europene, putem vorbi doar despre o degradare totală și destabilizare continuă. Semnarea Acordului de asociere nu cred că este o reușită. Acest document este un șablon propus pentru țările Europei de Est, el se implementează deja de un an, dar efectele așa și nu le-am văzut”, a explicat Țveatcov.

Potrivit lui Nicolae Țveatcov, șase ani este un interval de timp rezonabil pentru ca o guvernare să poată genera schimbări pozitive în societate. Politologul susține că în istoria Republicii Moldova au existat și guverne care au avut la dispoziție mult mai puțin timp, dar au reușit să se manifeste deplin.

„Primul exemplu este guvernul lui Ion Sturza, el a funcționat nouă luni, dar și pînă astăzi acesta servește drept model pe larg mediatizat în presa autohtonă. Un alt exemplu – guvernarea comunistă. În 2-3 ani, aceștia au reușit să realizeze multe lucruri, ceea ce le-a permis să cîștige din nou alegerile. În schimb, în acești 6 ani de guvernare nu vedem practic nicio stabilitate, am avut și alegeri anticipate, și scandaluri permanente, și fraude în sistemul financiar-bancar”, a menționat Țveatcov.

„Așteptările noastre e să nu facă mai rău. Deja că nu pot îmbunătăți situația este clar, dar măcar să nu o înrăutățească”, a conchis politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?