Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Gurău: În noul consiliu municipal va fi un război al certăreților

28 iul. 2015,, 17:00   Capitala
3050 3
Гурэу: В новом муниципальном совете будет война крикунов
Foto: noi.md
În noua componență a Consiliului Municipal Chișinău nici o fracțiune nu a obținut majoritatea (26 de mandate), pentru a adopta deciziile în mod independent. Însă fostul consilier municipal Victor Gurău consideră că astăzi modul de a privi formarea majorității este greșit, deoarece nici chiar primarul general nu dorește această majoritate, relatează NOI.md.

„El întotdeauna avea o tendință de administrare independentă a orașului, fără a acorda atenția cuvenită democrației procedurale, care presupune o anumită divizare a funcțiilor și obligațiilor ramurilor autorității publice locale. Acest lucru este prevăzut și de art.112 al Constituției. Însă harababura creată odată cu modificarea Legii privind administrația publică locală în anul 2011 (cu privire la unele împuterniciri ale Consiliului Municipal în legătură cu lichidarea funcției de președinte al Consiliului) a creat un precedent periculos”, a explicat fostul consilier.

Există contradicții între diverse legi organice care reglementează activitatea autorităților municipale. Ele se contravin reciproc – Legea privind statutul municipiului Chișinău, Legea privind administrația publică locală, Legea privind statutul alesului local și chiar Legea ocrotirii sănătății și Legea învățămîntului, în care sînt prevăzute anumite împuterniciri ale administrației publice locale.

„De aceea activitatea administrației publice municipale va avea un caracter nesistemic, haotic, în funcție de conjunctura politică care va fi creată la nivelul statului, dar și de individualitatea lui Dorin Chirtoacă. În acest context actualul consiliu municipal va fi mai scandalagiu decît cel precedent”, a afirmat Victor Gurău. Totodată, el și-a justificat prognoza astfel:

„În fostul consiliu municipal fracțiunea noastră, a PCRM, a opus lui Chirtoacă și liberalilor o abordare pur profesionistă în discutarea și adoptarea unor decizii. Vreau să reamintesc că doar datorită nouă au fost adoptate Strategia de transport a municipiului Chișinău, Strategia de parcare și multe alte. Iar acum va fi un război al certăreților – al socialiștilor și liberalilor”.

În opinia expertului, ca și în fostul consiliu municipal, în noul CMC vor predomina interesele. „Socialiștii vor vota propunerile care le satisfac interesele. Ei întotdeauna o fac. Dar acest lucru va fi „după paravan”, iar în prim plan, bineînțeles, va fi dorința de a arăta poporului cine este cel mai demn. Adică acest consiliu va avea suficiente dificultăți din cauza lipsei de constructivism”, a opinat Gurău.

„De asemenea, Chirtoacă va tergiversa formarea principalelor instituții ale administrației publice locale, cu desemnarea conducătorilor principalelor direcții ale Primăriei. Și el va întări echipa sa chiar și cu cei care se află sub urmărire penală, cum sînt Diana Gurschi și Veronica Herța, implicate în afaceri nu prea curate legate de bunurile municipale. Dar conjunctura politică la nivelul statului va dicta astfel că deocamdată organele de drept nu vor întreprinde nicio acțiune în privința lor”, a presupus Victor Gurău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?