Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Suedia va cumpăra din Ucraina milioane de tone de cernoziom

28 iul. 2015,, 16:50   Externe
8014 4

Foto: acasa.ro

Suedia este gata să cumpere din Ucraina milioane de tone de sol negru. Despre posibilitatea unie asemenea tranzacții a anunţat presa suedeză, menționînd că solul ucrainean fertil ar putea fi folosit pentru a îmbogăți terenurile din țara scandinavă, relatează rg.ru.

O tonă de humus fertil din Ucraina, potrivit publicației "Dagens Nyheter", va costa cinci euro. În același timp, se așteaptă ca Suedia să cumpere între 50 și 100 de milioane de tone de pămînt. Beneficiile unei astfel de tranzacţii pentru cumpărător, avînd în vedere prețul scăzut al mărfii, sînt indubitabile. Potrivit presei suedeze, cernoziomul va fi cumpărat din regiunea Poltava și va fi utilizat în provincia suedeză Dalarna.

Oficialii de la Stockholm nu comentează aceste informații. Cu toate acestea, zvonurile se răspîndesc. Vînzarea pămîntului în Ucraina este interzisă prin lege. Teritoriile pot fi închiriate numai pentru 50 de ani cu destinaţie agricolă. Dar legea nu spune nimic despre sol. Acest lucru înseamnă că nu există interdicție privind vînzarea lor. Potrivit presei ucrainene, această lacună în lege a fost mult timp folosită de oamenii de afaceri care exportă humus cu vagoanele.

Jurnaliști suedezi, de asemenea, amintesc că cernoziomul fertil negru a devenit pentru Kiev o sursă sigură de venit. Pe fondul crizei, investitorii străini îşi extind controlul asupra sectorului agricol al țării. Potrivit agenției Land Matrix, care duce statisticile globale cu privire la investițiile în agricultură, cea mai mare parte a terenurilor cultivate din Ucraina le deţin SUA. Aproximativ 450 de mii de hectare de pămînt din Ucraina sînt controlate de companiile americane, printre care corporațiile Monsanto, DuPont și Cargil. Și Suedia, reprezentată de companiile Agrokultura AB și East Capital deține 103,7 mii ha de pămînt. De hectare de terenuri ucrainene. Situația economică instabilă actuală din Ucraina oferă multor investitori străini posibilitatea de a încheia contracte profitabile. Agricultura ucraineană are nevoie de credite pentru a cumpăra semințe și tehnică agricolă. Dar acum rata dobînzii la credite este de aproximativ 30 la sută, iar deprecierea hrivnei ucrainene a condus la o creștere bruscă a costurilor în agricultură. Ca urmare, oficialii de la Kiev vînd cernoziom și închiriază terenuri investitorilor străini, care au bani pentru a angaja ucraineni să lucreze terenurile agricole.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?