X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Barack Obama în Kenya: "Africa este în marș"

25 iul. 2015,, 19:00   Externe
3566 4

Foto: agerpres.ro

"Africa este în marș", a declarat sâmbătă, în Kenya, președintele american Barack Obama, în prima zi a unei vizite inedite în țara tatălui său, în condiții de înaltă securitate, relatează AFP și Reuters.

"Voiam să fiu aici, pentru că Africa este în marș, Africa este una dintre regiunile din lume cu cea mai puternică creștere", a declarat el în deschiderea unui summit mondial al antreprenoriatului.

"Oamenii ies din sărăcie, veniturile sunt în creștere, clasa medie crește și tinerii ca voi exploatează tehnologiile pentru a schimba modul în care Africa face afaceri", a adăugat el.

"Antreprenoriatul oferă o alternativă pozitivă la ideologiile de violență și divizare care prea adesea ajung să umple golul atunci când tinerii nu văd un viitor pentru ei înșiși", a spus președintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a spus că guvernul are un rol vital în impunerea statului de drept și în combaterea corupției, invocând două dintre chestiunile menționate frecvent de oamenii de afaceri drept obstacole majore. El a adăugat că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta noile firme să-și asigure capitalul.

O parte a capitalei Kenyei, vizată în ultimii ani de atacuri spectaculoase ale islamiștilor somalezi al-shabab, a fost izolată pentru vizita președintelui SUA. Ambasada americană a estimat că conferința la care Barack Obama participă sâmbătă dimineață ar putea fi "o țintă pentru teroriști".

Președintele kenyan Uhuru Kenyatta a apreciat că organizarea summitului privind antreprenoriatul arată o cu totul altă față de Africii decât cea prezentată de obicei de media.

"Acest discurs privind disperarea africană este fals și, de fapt, nu a fost niciodată adevărat", a afirmat șeful statului kenyan în deschiderea conferinței economice alături de omologul său american. "Faceți cunoscut faptul că Africa este deschisă și gata pentru afaceri", a mai spus el publicului.

Barack Obama, născut în Hawaii dintr-o mamă americană și un tată kenyan, a sosit vineri seară în Kenya, pentru prima sa vizită în această țară de la accederea la Casa Albă în 2009.

"Este formidabil să mă întorc în Kenya", a mai spus el sâmbătă dimineață. "Sunt mândru că sunt primul președinte american care vine să viziteze Kenya, și evident, asta are o valoare personală pentru mine. Tatăl meu este de aici", a adăugat Obama.

Președintele SUA urmează să aibă convorbiri în cursul după-amiezii cu omologul său kenyan, în principal pe teme de securitate, dar și economice.

În domeniul securității, SUA au un partener important în Kenya, unde islamiștii radicali al-shabab, afiliați Al-Qaida, au comis un atac sângeros asupra unui centru comercial din Nairobi în 2013, soldat cu 67 de morți, și o operațiune armată la universitatea din Garissa, soldată în aprilie 2015 cu 148 de morți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?