Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ciurea: Ambițiile PD ar putea crea probleme pentru noua alianță

22 iul. 2015,, 14:15   Politică
5138 5
Чуря: Амбиция ДПМ может создать проблемы новому альянсу
Foto: tribuna.md
„Speranța de viață a noii coaliții create de PLDM, PD și PL depinde de primăvara anului viitor, cînd va fi ales președintele ţării. Atunci ar putea apărea probleme pentru noua coaliție”, consideră politologul Cornel Ciurea, relatează NOI.md.

Potrivit expertului, judecînd după algoritm, trebuie să recunoaștem că Partidul Democrat nu a acumulat totuși suficiente voturi, adică nu a putut obține statutul la care pretinde – de partid politic puternic. Iar această ambiție a PD, de a deveni puternic, ar putea să se soldeze și cu anumite probleme pentru alianță, pe viitor. Adică, există posibilitatea revizuirii coaliției şi acest lucru se poate întîmpla în timpul alegerilor președintelui.

„Dacă ei vor putea ocoli această problemă și atenua cumva disensiunile, atunci alianța celor trei partide ar putea fi durabilă. Nu văd alte probleme deosebite pentru această coaliție. În principiu, acest format nu creează dificultăți deosebite. Mulți consideră că problema acestui algoritm este un premier slab, deoarece fiecare minister este asemănător unei fortărețe, în care premierul nu are trecere. Poate că acest lucru este adevărat, dar cu o coordonare adecvată aceste probleme pot fi soluționate. În orice caz, vinovat va fi prim-ministrul și va fi demis, fapt ce soluționează anumite probleme de imagine, dacă acestea vor apărea”, susține Cornel Ciurea.

„Deocamdată, însă nu prea cred că coaliția va fi una durabilă, continuă politologul. Totuși, acest format soluționează problemele stringente. În primul rînd, corespunde cerinței donatorilor privind existența alianței majoritare în Parlament. De aceea, acest pas ar trebuie să fie calificat drept unul pozitiv”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?