Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Regiunile așteaptă semnal de la „Franzeluța” pentru a majora prețul la pîine

22 iul. 2015,, 10:10   Business
3537 3
В регионах ждут сигнала от Franzeluța, чтобы повысить цены на хлеб
Foto: omg.md
Prețurile la pîine urmează să fie majorate nu doar la principalul producător din capitală, SA „Franzeluța”, dar și în regiuni. Cum reacționează prețurile la pîine în teritoriu după majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică? NOI.md s-a interesat de unul din producătorii mici de pîine din Hîncești („Daniela Bujor” SRL), cum aceștea se descurcă în situația creată.

Potrivit unui reprezentant al administrației întreprinderii, producătorilor mici le este deosebit de greu. Prețurile la pîine trebuie majorate neapărat, mai ales că această măsură trebuia de întreprins încă acum cinci ani.

„Noi plătim sume enorme pentru gazele naturale, deoarece cuptoarele funcționează pe gaz, iar toți angajații doresc să aibă un salariu decent. Apa în Hîncești costă 17 lei pentru un metru cub, încă 17 lei costă canalizarea. În aceste condiții noi sîntem nevoiți să vindem pîinea, în medie, la prețul de 6 lei/kg. Adică o franzelă de 500 g costă 3 lei. Să spunem că acesta e prețul de cost, înseamnă să nu spunem nimic. La asemenea prețuri nu ne permitem să procurăm utilaj peste hotare. De exemplu, un utilaj pentru ambalarea pîinii costă 2000 de euro, pelicula pentru aceasta ne costă 6000 de lei. Pentru o brutărie mică sînt cheltuieli mari. Noi producem circa 2-3 tone de pîine pe zi”, a relatat interlocutorul.

În opinia reprezentantului companiei, pîinea trebuie să fie scumpă. Categoriile social vulnerabil trebuie să beneficieze de compensații nominative de la stat, iar restul populației trebuie să cumpere pîine la prețuri reale. Numai că această brutărie nu poate așa, din senin, să majoreze de una singură prețurile la pîine.

„Primul trebuie să majoreze prețurile la pîine principalul producător, «Franzeluța», care este dotat de stat, apoi și celelalte brutării îi vor urma exemplul. Problema constă în aceea că imediat ce producătorii majorează prețul la pîine cu 20 de bani, sîntem asaltați de o mulțime de organe de control, care caută motive pentru a ne amenda. De aceea, bieții producători, scrîșnind din dinți, suportă pierderi, dar tac”, a relatat interlocutorul.

Dar care e sensul să activezi în pierdere? Această brutărie vinde pîinea practic la prețul de cost. Reprezentanții întreprinderii ne-au explicat că în afară de coacerea pîinii se mai ocupă și de alte afaceri. Astfel, proprietarul brutăriei mai deține cîteva magazine, care comercializează inclusiv și pîine proaspătă. În afară de aceasta, angajații transportă pîine și în sate.

„Producătorii mici în proporție de 90% activează «în umbră», de aceea ei vor munci ca înainte. Le este greu celor care activează transparent, ca noi: noi avem mulți clienți bugetari și documntele respective, astfel încît întreprinderea noastră poate fi verificată cu ușurință. Însă ne este mai greu să concurăm cu cei care activează ilegal”, au comunicat surse din cadrul întreprinderii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?