X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Un bărbat din Străşeni păstrează vie amintirea părinților într-un mod inedit

21 iul. 2015,, 12:00   Societate
3975 1
Житель села Реча превратил родительский дом в музей
Foto: ilich.ua
Un locuitor din satul Recea, Strășeni, păstrează vie amintirea părinților într-un mod inedit. Bărbatul și-a transformat casa părintească într-un muzeu. Din dragoste pentru cultură şi istorie, timp de un deceniu, el a adunat obiecte vechi de sute de ani.

La ai săi 50 de ani, Nicolae Slănină adună lucruri vechi din sat şi din localităţile învecinate. Unele obiecte le are de la părinţi şi bunici. În doar 10 metri pătraţi, el a reuşit să strângă o colecţie frumoasă de unelte, sunduce, ceasuri, icoane şi alte obiecte de valoare.

"Este patefon, este iaca un cântar ni l-o adus ieri un om, o scărmănătoare sau cum îi mai spune. Asta şi cu icoana mă tem că sunt cele mai vechi până ce", a spus locuitorul satului Recea, raionul Strășeni, Nicolae Slănină.

Unele obiecte din muzeu au o semnificație aparte pentru Nicolae Slănină.

"Pe plită îl puneai, se încălzea bine, o puneai asta înapoi, închideai și călcai. Acesta este fierul de călcat. Cu acesta am fost și eu tuns. Poate să aibă și vreo 80 de ani", a mai spus Nicolae Slănină.

Şi instrumentele muzicale şi-au găsit loc pe pereţii casei sale.

Pe lângă pasiunea de a colecta obiecte vechi, Nicolae Slănină meșterește și lucruri din lemn. El a amenajat în curtea casei sale un scrânciob pe care l-a confecționat timp de un an, o lustră făcută într-o zi și o fântână. A adus aici și o căruță veche de peste o sută de ani.

Vecinii au numai cuvinte de laudă la adresa bărbatului.

Piesele expuse au o valoare inestimabilă și pentru autoritățile locale.

"Este o mândrie şi este o faptă demnă de urmat. Deoarece această operă creează viitorul, trece în timp şi devine funcţională", a spus primarul din satul Recea, raionul Strășeni, Elena Belescu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?