Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Îndemnul Maiei Sandu la Conferința Internațională Anticorupție: "Nu mai adăpostiți fugarii"

7 dec. 2022,, 10:47   Politică
4712 1

Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci cînd alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state, a declarat președintele Maia Sandu în timpul discursului susținut la Conferința Internațională Anticorupție de la Washington, transmite Noi.md.

Șefa statului a îndemnat țările participante să asigure o colaborare mai eficientă între organele de drept pentru a-i împiedica pe infractori să se ascundă de justiție și să-și salveze averile în alte state.

"Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații.

Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare", a declarat Maia Sandu.

În opinia Maiei Sandu, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea în această problemă, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor.


"Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme", a mai spus Sandu.

Menționăm că în perioada 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău a efectuat o vizită de lucru la Washington, unde participat la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație.

7
3
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?