Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

NYT: Occidentul a ratat tentativa de izolare diplomatică a lui Putin

17 iul. 2015,, 14:50   Externe
7367 1

Foto: independent.md

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin s-a afirmat în ultimele cîteva săptămîni în centrul diplomaţiei internaţionale, scriu editorialiştii ziarului american The New York Times, David Herzenhorn și Steven Myers, potrivit RIA Novosti.

Participanţii de bază la negocieri, potrivit celor doi jurnalişti, au fost SUA şi Iranul, dar mai tîrziu s-a implicat activ în proces partea rusă, interesul principal al căreia a fost anularea embargoului privind livrarea de armament Teheranului. Moscova a reuşit, cu susţinerea Chinei, să joace „Gambitul rusesc” – participanţii la discuţie au ajuns la un compromis.

„Acordul a subliniat capacitatea lui Putin de a influenţa evenimentele mondiale, în pofida tentativelor Occidentului de a-l supune ostracizării”, — consideră experţii de la NYT.

Liderii europeni şi americani, care au tot făcut declaraţii despre „izolarea diplomatică” a lui Vladimir Putin, aşa şi nu au reuşit să-şi atingă scopul dorit. Săptămîna trecută, preşedintele rus a găzduit la Ufa liderii ţărilor membre sau pretendente la calitatea de membru în OCS şi BRICS şi a profitat de poziţionarea distinctă a liderului chinez, Xi Jinping, şi a preşedintelui Iranului, Hassan Rouhani. Editorialiştii ziarului menţionează că eforturile Rusiei pe arena internaţională au fost apreciate chiar şi de preşedintele Obama, care i-a mulţumit omologului rus pentru rolul FR în realizarea acordului cu Iranul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?