X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Producătorii agricoli ale căror terenuri au fost înstrăinate de autoritățile autoproclamatei RMN cer compensații

16 iul. 2015,, 15:30   Economie
2759 3
Сельхозпроизводители, чьи земли отчуждены властями непризнанной ПМР, требуют компенсаций
Foto: golos.md
Solicitat de NOI.md, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a comentat situația creată. El susține că lucrările pentru soluționarea problemelor producătorilor agricoli afectați se desfășoară fără întrerupere, iar chestiunea privind achitarea compensațiilor va fi hotărîtă doar după învestirea noului guvern.

NOI.md a aflat că un grup de producători agricoli din localitățile din stînga Nistrului aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, deposedați prin hotărîrea administrației autoproclamatei RMN de terenuri agricole cu suprafața de circa 6 mii de hectare, au apelat la Asociația Agricultorilor din Moldova, solicitîndu-le asistență. Fermierii consideră că autoritățile manifestă indiferență față de ei, iar chestiunea privind compensațiile nu se hotărăște în urma nesoluționării problemei politice.

„Proiectul hotărîrii Guvernului privind recuperarea prejudiciului producătorilor agricoli afectați din Transnistria este pregătit și așteaptă să fie aprobat, a explicat viceministrul Agriculturii, Eduard Grama. Însă, în legătură cu demisia în iunie a prim-ministrului Chiril Gaburici, noi sîntem nevoiți să așteptăm învestirea noului guvern, care va aproba acest proiect”.

După cum a relatat Grama, formula de calcul a compensațiilor, solicitată de a fi aplicată în acest an, este practic aceeași ca și anul trecut, cu unele modificări neesențiale. În anul 2014 compensațiile pierderilor suportate de agenții economici și cetățenii ale căror terenuri au fost înstrăinate nelegitim de administrația autoproclamatei RMN au constituit 11 milioane de lei. Compensațiile au fost alocate pentru acoperirea cheltuielilor legate de pierderea recoltei de pe terenurile agricole lucrate de agenții economici, de care ei au fost lipsiți. Potrivit informației Ministerului Agriculturii, în acest an situația este similară celei din anul trecut.

„Ministerul muncește fără întrerupere asupra acestui set de probleme, noi menținem contact constant cu producătorii agricoli afectați, a relatat Eduard Grama. De la începutul verii noi am organizat deja două adunări – pe 6 iunie și 10 iulie. La ele, în afară de fermieri, au fost prezenți reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în soluționarea acestei probleme. Următoarea întîlnire este prevăzută pentru 7 august. Ea va avea loc la Coșnița”, a specificat Eduard Grama.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?