Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Descoperire astronomică de excepție: Un geamăn al planetei Jupiter orbitând în jurul unui geamăn al Soarelui

15 iul. 2015,, 22:00   Externe
3818 0

Foto: 9am.ro

O planetă 'geamănă' a lui Jupiter care gravitează în jurul unei stele 'gemene' cu Soarele, HIP 11915, de care o desparte o distanță egală cu aceea dintre Jupiter și Soare, a fost identificată de o echipă internațională de astronomi, acesta putând fi un pas crucial în căutarea unor sisteme planetare similare sistemului nostru solar, informează miercuri un comunicat de presă al Observatorului European Austral (ESO). Planeta HIP 11915 este catalogată drept 'geamănă' cu Soarele întrucât îi seamănă la compoziție și are aceeași vârstă cu acesta.

Descoperirea, prezentată într-un articol publicat în revista 'Astronomy and Astrophysics', a fost efectuată cu ajutorul unui telescop de 3,6 metri al ESO instalat în Chile, în observatorul din La Silla, și s-a realizat în cadrul unui studiu care urmărește să găsească 'un sistem solar 2.0'.

Conform teoriilor actuale, formarea de planete cu masă comparabilă cu cea a planetei Jupiter are o mare influență asupra arhitecturii sistemelor planetare. Existența, pe orbita unei stele de tipul Soarelui, a unei planete cu masă și caracteristici orbitale similare cu cele ale lui Jupiter lasă să se întrevadă posibilitatea ca sistemul de planete din jurul respectivei stele să fie asemănător sistemului nostru solar, explică ESO.

Cercetările de exoplanete efectuate până în prezent au permis descoperirea unor sisteme planetare ale căror regiuni interioare sunt populate cu planete masive, care depășesc de mai multe ori masa terestră. În sistemul nostru solar însă, partea centrală este ocupată de planete stâncoase, în timp ce giganții gazoși precum Jupiter se găsesc în regiunile exterioare.

Teoriile mai recente susțin că modul în care sunt dispuse obiectele din sistemul nostru solar, atât de propice apariției și dezvoltării vieții, este un rezultat al prezenței planetei Jupiter și al efectului gravitațional produs de această planetă gigantică în timpul formării sistemului solar. În consecință, descoperirea unui geamăn al lui Jupiter ar putea fi un moment important pe calea descoperirii unui sistem planetar asemănător cu al nostru.

'Această descoperire este, sub toate aspectele, un semn emoționant al probabilei existențe a altor sisteme solare, care așteaptă să fie descoperite', a declarat Megan Bedell, de la Universitatea din Chicago, principal autor al articolului asupra acestui studiu. ESO este principala organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și este cel mai productiv observator astronomic din lume. Susținut de 15 state și având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internațională în Chile: La Silla, Paranal și Chajnantor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?