X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

«Stoianoglo împotriva Moldovei»: Dosarul procurorului general va fi examinat în regim prioritar

24 noi. 2022,, 10:07 (reactualizat 24 noi. 2022,, 21:00)   Analitică
12889 2

La judecătoria Chișinău au început audierile în dosarul procurorului general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo, învinuit pe mai multe capete de acuzare.

Stoianoglo a negat în mod repetat implicarea sa în presupusele crime, apreciind că urmărirea penală este motivată politic. El a expediat un șir de plîngeri la Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO), care a anunțat că va examina dosarul în regim prioritar, dat fiind că acesta prezintă interes public major. Se preconizează, că verdictul va fi emis deja la începutul anului viitor.

Poziția Procuraturii anticorupție

Dosarul penal, în care Stoianoglo este învinuit de abuz în serviciu, corupție pasivă și mărturii mincinoase, a fost transmis în judecată luna trecută. Pe post de acuzator de stat este Victor Furtună, numit de Consiliul Suprem al procurorilor. Cauza a fost admisă spre judecare de către Judecătoria Chișinău (sector Buiucani). Prima ședință a fost amînată în legătură cu faptul că din colegiul, compus din trei persoane, era prezentă doar una.

Procurorul general suspendat din funcție este învinuit de comiterea următoarelor crime. Prima: abuz în serviciu în interesul unei grupări criminale, care a constat în eliberarea de sub arest a condamnatului Veaceslav Platon și respingerea ilegală a acuzațiilor, în urma căreia bugetul public al țării a fost prejudiciat cu 869,2 mln. de lei.


Al doilea episod – corupție pasivă, manifestată în primirea și acceptarea, în orice formă, a unor bunuri și foloase necuvenite de la Veaceslav Platon, în sumă de 63,2 mln. de lei. În cel de-al treilea caz, menționează procuratura, este vorba despre fals în rapoarte, caracterizat prin neincluderea deliberată în raportul privind proprietățile și interesele personale a faptului, că soția sa, conform stării din 1 mai,2021, este unul dintre proprietarii beneficiari ai unei companii înregistrate în Ucraina.

În același timp, în judecată a fost trimis dosarul penal împotriva a doi angajați ai procuraturii pentru combaterea crimei organizate și cauze conexe, acuzați de faptul că «au acționat în comun și în colaborare cu procurorul general suspendat temporar în vederea eliberării de sub arest a condamnatului Veaceslav Platon și înlăturarea ilegală a învinuirilor».

Procuratura anticorupție concretizează, că în materialele dosarului în care A.Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupție pasivă și mărturii false, există documente care au fost sechestrate din biroul acestuia. Din ele reiese, că lui Stoianoglo îi era «raportat» fiecare pas privind revizuirea verdictului în privința lui Platon. Din datele procuraturii, Stoianoglo cunoștea ce anume se face în acest dosar și dirija personal acțiunile procurorilor care efectuau controlul.

Instituția menționează, că în agendele lui Stoianoglo, atașate ca probe la dosar, «au fost găsite numeroase mențiuni făcute de el personal, din care reiese că în zilele de sîmbătă, de obicei la ora 15, el avea fixate întrevederi regulate cu Platon, după ce se întreținea cu procurorii care investigau dosarele pe numele lui Platon, sau de care acesta era interesat». Procuratura anunță, că aceste circumstanțe le confirmă și alte documente, precum și mărturiile martorilor, care vor fi audiați în cadrul ședințelor de judecată.

«Procurorul general suspendat temporar din funcție Alexandr Stoianoglo este primul în istoria RM, care a exercitat dreptul de a solicita eliberarea din arest a condamnatului Veaceslav Polaton, și a trecut cu vederea faptul că acesta, în afară de calitatea de condamnat supravegheat, avea statutul de învinuit în mai multe dosare penale, aflate în instanțele de judecată pentru a fi examinate, în care risca pedepse în formă de privațiune de libertate. În acest fel, această eliberare a lui Platon din pușcărie i-a permis acestuia să părăsească teritoriul RM în timp ce era figurantul mai multor dosare penale, și i-a permis să se află la libertate în prezent, fiind dat în căutare », - anunță procurorii.

În același timp, Procuratura anticorupție continuă să cerceteze alte două dosare penale împotriva procurorului general suspendat din funcție, ce țin de abuzul în serviciu, comis ca ex-președinte al comisiei parlamentare pentru securitatea națională, apărare și ordine publică, precum și privind îmbogățirea ilicită.

Poziția procurorului suspendat

Alexandr Stoianoglo a respins în mod repetat învinuirile care i-au fost aduse. Procurorul general suspendat din funcție crede că urmărirea sa este motivată politic. Așa, după ce procuratura a anunțat încheierea anchetei în dosarul penal în care este acuzat de corupție, el a plasat un comentariu pe o rețea socială , în care menționează că informația în cauză «absolut întîmplător»a fost publicată în ziua în care guvernul a informat Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO) despre dosarul «Stoianoglo împotriva Moldovei».

«Este evident, că guvernul nu poate argumenta ilegalitățile organizate de autorități împotriva mea, de aceea a decis să declare la CEDO că luptă cu corupția, și că dosarul privind reținerea ilegală, arestarea și suspendarea din funcția de procuror general a fost finalizat definitiv și trimis în judecată»,- scrie Stoianoglo. Din spusele sale, «se pare că guvernul nu este interesat de faptul că dosarul pe numele procurorului general privind presupusul act de corupție este un fals grosolan, bazat pe date distorsionate la comandă, publicate și difuzate în presă special pentru a discredita și înlătura procurorul general».

«Guvernul nu este interesat nici de faptul că așa numitele acțiuni (obiectul mitei), care aparțin celor două companii ucrainene, au fost arestate de autoritățile RM încă în a. 2016 și comercializate unui investitor străin în a. 2019. De aceea, cum niște valori mobiliare comercializate de guvernul Republicii Moldova în a. 2019 i-au fost transmise lui A.Stoianoglo în a. 2021, nu poate explica nici procurorul responsabil de caz. O dezinter4esare totală privind investigarea dosarului penal împotriva procurorului general a manifestat și dna Dragalin, care a recunoscut în fața întregii țări, că procuratura duce lipsă de hîrtie pentru a trimite în judecată dosarul penal care numără peste 40 de volume (era vorba despre acest dosar penal). Ea nici nu a răspuns la rugămintea avocaților mei de a recunoaște absurditatea acuzației. Dna Dragalin s-ar fi convins atunci, că de fapt în instanță este trimisă maculatură, care nu are nimic în comun cu esența acuzației, dosarul încape în maxim 3-4 volume, dosarul fabricat în totalitate nu are nevoie de tone de hărtie. Dar miza procurorului este clară – cu un asemenea volum de materiale judecătorul nu ar fi putut nici să citească dosarul, dar mi-te să-l analizeze», - scrie procurorul general suspendat.

Pe pagina sa de pe o rețea socială Alexandr Stoianoglo susține, că dispune de date privind implicarea serviciilor secrete și a președintei Maia Sandu în această anchetă. Din spusele lui, între 4 și 5 ianuarie, 2021persoane interesate au mers în Ucraina cu copia pașaportului soției sale și, folosindu-se de lacunele legislative din țara vecină (anterior fusese adoptată legea privind înregistrarea persoanelor juridice, conform căreia introducerea modificărilor în statutele companiilor o pot face nu doar registratorii, dar și notarii, și autoritățile locale ), au introdus numele soției sale ca beneficiară a două companii ucrainene cu o cotă de 25%.

Stoianoglo scrie, că asta s-a făcut «prin diferite falsificări», iar «acționarii acestor companii și-au păstrat drepturile asupra 100% din acțiuni, și toate modificările au fost făcute fără acordul sau dorința lor ». El menționează, că sute de mașinații de acest fel au fost înregistrate în alte companii din Ucraina, fiind utilizate pentru acapararea afacerilor și alte acțiuni ilegale.

Din spusele procurorului general suspendat, anume în acele zile oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc l-au informat, că în scurt timp el va avea probleme grave în Ucraina. «Sincer vorbind, eu nu am luat în serios asta, căci nu am avut niciodată afaceri în Ucraina, și nu am mai fost pe acolo ani în șir. Vă puteți întreba care era interesul lui Plahotniuc în acest caz. Totul e foarte simplu – se apropia de final procesul de examinare a dosarului Platon. Pentru toți era clar, că Platon nu a comis crime și că adevăratul beneficiar al banilor furați era Plahotniuc. Și dacă Platon va fi achitat, toate acuzațiile vor cădea pe umerii lui Plahotniuc », - menționează Stoianoglo.

El amintește, că pe 1 iunie,2021 procurorul suspendat Viorel Morari a convocat o conferință de presă și a declarat că, neașteptat, a descoperit numele soției lui Stoianoglo ca beneficiară a două companii ucrainene. În opinia lui Stoianoglo, aceste și alte acțiuni au fost întreprinse pentru ca prin posibile presiuni să-l impună să demisioneze.

«Dar lucrurile au mers altfel. Eu am luat legătura cu procurorul general al Ucrainei, i-am explicat situația că nici eu, nici familia mea nu avem nimic în comun cu companiile ucrainene. Peste un timp, colegul meu ucrainean mi-a spus că este o provocație împotriva mea, că datele au fost incluse în ajun și că asemenea fapte au mai fost fixate de organele ucrainene de drept, și că procuratura ucraineană este gata să mă ajute în investigarea operativă a cazului. Eu imediat am informat-o personal pe șefa statului, și respectiva informație a fost făcută publică», - scrie Stoianoglo.

Din spusele sale, în scurt timp Maia Sandu a efectuat o vizită neoficială la Kyiv, unde s-a văzut cu colegul ei ucrainean și cu procurorul general al Ucrainei. « Eu cunosc conținutul acestei discuții și în scurt timp îl voi reproduce în formă procesuală, pentru ca să-l cunoască toată țara. Cam peste o lună, la propunerea procurorului general al Ucrainei, procurorii noștri au mers la Kyiv, însă nu li s-a permis nici să intre pe teritoriul Procuraturii generale a Ucrainei», - menționează Stoianoglo. Din spusele lui, peste o jumătate de an, cu titlu de asistență juridică, partea ucraineană a prezentat procesele verbale ale interogatoriilor și ale altor investigații, care «fără îndoială confirmă că nici eu, nici soția mea nu au nimic în comun cu companiile ucrainene».

El mai scrie, că concomitent cu dosarul penal pe numele său în instanță a fost transmis dosarul «împotriva a doi procurori onești și principiali »: «Au fost distruse carierele a doi procurori tineri, doar pentru faptul că ei nu au depus mărturii împotriva mea. Cu alte cuvinte, nimeni nu are nevoie de adevăr, de supremația legii, de prezumția nevinovăției și de drepturile omului, noi trăim conform «principiilor», fiind ostatecii ambițiilor cuiva ».

«Pentru a completa tabloul urmăririi penale », Stoianoglo atrage atenția la încă un detaliu. Cetățeanul Moldovei, proprietar al uneia dintre companiile, în actele de constituire ale cărei a fost introdus numele soției procurorului general suspendat, nu a fost interogat în acest dosar. Însă fiind interogat în alt dosar el a confirmat, că nu-l cunoaște pe Stoianoglo și pe soția acestuia și nu are nimic în comun cu modificările din actele de constituire. «Acest proces verbal nu a fost inclus în lista probelor ce urmează a fi examinate în instanță », - menționează procurorul general suspendat.

Cu privire la întrevederile sale cu Veaceslav Platon, A.Stoianoglo menționează, că toate au avut loc în biroul lui de serviciu de la Procuratura generală. «Am avut întrevederi cu sute de oameni, inclusiv cu avocații lui Vlad Filat și Ilan Șor. Nu există interdicții pentru asta. Toate întrevederile au avut scopul de a investiga furtul miliardului », - a scris el pe o rețea de socializare. Potrivit lui Stoianoglo, el a devenit procuror general în perioada în care Moldova a fost recunoscută «stat capturat», fapt fixat în declarația parlamentului, și sute de oameni nevinovați au fost hărțuiți și condamnați ilegal, mulți au fost privați de libertate. «Eu am folosit dreptul procurorului general de a suspenda pedeapsa nevinovaților, care au fost condamnați. Așa era și Platon. El a fost achitat din lipsă de probe privind implicarea în furtul miliardului. Apropo, recent comisia creată acum un an de președinta Sandu a confirmat ilegalitatea condamnării lui Platon», - a scris Stoianoglo.

El a vorbit detaliat despre alte crime care i-au fost incriminate, numind toate acuzațiile false și neconforme adevărului. În opinia sa, pornirea cauzelor penale împotriva sa a fost posibilă numai după venirea la putere a actualului guvern. «Autoritățile au dorit să-și supună procuratura cu orice preț. De aceea aceste dosare au fost doar un pretext pentru a mă înlătura din funcție», - a menționat Stoianoglo. Și a adăugat, că acțiunile întreprinse împotriva sa odată și odată vor deveni subiectul unei investigații.

Cu mențiunea «urgent»

Maia Sandu respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo. Din spesele șefei statului, reforma procuraturii, a justiției în întregime este dificilă, ea «își exprimă convingerea că recentele schimbări în componența Procuraturii anticorupție vor asigura rezultatele așteptate de societate și vor duce la sporirea încrederii cetățenilor în justiție ».

Și Procuratura anticorupție a reacționat la declarațiile lui Stoianoglo, ea vede «un motiv de îngrijorare în cazurile, în care participanții unor procese penale folosesc mass-media și rețelele de socializare în scopul dezinformării cetățenilor, pentru a se da drept victime și a pune presiuni pe procurorii și judecătorii care au competența de a judeca cauza ». «Noi nu aprobăm declarațiile publice, care nu se bazează pe fapte și-s lipsite de principii etice, care încearcă să confere o conotație politică oricăror acțiuni ale procurorilor sau difuzează închipuirea falsă cum că mediul politic determină acțiunile procurorilor », - se spune în reacția Procuraturii anticorupție.

Pe parcursul ultimelor luni avocații lui A.Stoianoglo au expediat un șir de plîngeri în adresa Curții Europene pentru drepturile omului. Recent, CEDO a anunțat că dosarul Stoianoglo va fi examinat în regim prioritar, dat fiind că prezintă u n interes public însemnat – reieșind din faptul că este vorba despre procurorul general al țării, nu fost, ci actual, suspendat din funcție. Conform pronosticurilor experților, instanța internațională și-ar putea expune poziția deja la începutul anului viitor.

«Este vorba despre situația în care în Moldova are loc lupta cu corupția, iar noi ne aflăm în ajun de prevetting – vetting. Curtea a decis că este un dosar important. Nu în fiecare zi un procuror general al țării este reținut și suspendat din funcția pentru care a fost ales. Dacă dosarul este declarat important, el trece în mod automat în categoria celor prioritare cu mențiunea "urgent"», - spune Diana Sîrcu, judecătoarea din partea Moldovei la CEDO .

Prima solicitare a lui A.Stoianoglo, adresată CEDO, se referă la plasarea solicitantului în arest la domiciliu după ce pe numele său a fost pornită o cauză penală (p. 1 art. 5 din Convenția Europeană – dreptul la libertate și inviolabilitatea persoanei ), precum și interdicția de a participa la demonstrații, dezbateri, prescrisă după eliberarea lui sub control judiciar (art. 11 – libertatea întrunirilor). A doua solicitare decurge din suspendarea solicitantului din funcția de procuror general după pornirea dosarului penal și imposibilitatea contestării acestei măsuri în conformitate cu legislația națională (p. 1 art. 6 – dreptul la un proces echitabil).

În adresare sa, A.Stoianoglo mai face trimitere la art.18 al Convenției Europene privind drepturile omului, care interzice restricționarea unui drept oarecare din motive ce nu-s prevăzute de Convenție. Anterior această normă a fost aplicată în dosare ca «Iulia Timoșenco împotriva Ucrainei», «Alexei Navalinîi împotriva FR », în timp ce în dosarul privind adresare lui Mihail Hodorcovschii împotriva Rusiei CEDO nu a văzut încălcarea art.18 din Convenția Europeană.

Această normă se aplică, printre altele, în caz că omul este reținut și privat de libertate în scopuri, pe care Convenția nu le admite . Spre exemplu, dacă el nu este pe placul autorităților, care intenționează să-l pedepsească pentru că este disident politic , oponent sau lider al unui partid politic, care nu a comis vreo infracțiune. În aceste cazuri se consideră că este vorba despre o comandă politică, ceea ce este calificat drept încălcarea art.5 (reținere ilegală) și a art. 18 al Convenției .

Iar dacă autoritățile vor putea demonstra că procedura a fost respectată, abuzuri nu au existat și lipsesc intențiile ascunse de a înlătura procurorul general din funcție – Moldova nu va fi condamnată. În răspunsul expediat în adresa CEDO, guvernul Moldovei susține că principalele drepturi și libertăți ale lui Alexandr Stoianoglo nu au fost încălcare prin suspendarea lui din funcția de procuror general și plasarea în arest preventiv.

În opinia experților, în caz că CEDO ajunge la concluzii contrare și constată încălcări, imaginea țării are de suferit semnificativ. Stanislav Pavlovschii, ex-judecător CEDO, subliniază, că statul trebuie să prezinte argumente convingătoare că persoana chiar a comis infracțiunile , iar «la această etapă asemenea argumente convingătoare pentru societate nu ne-au fost prezentate ». «Vă asigur, că dosare de acest fel nu se deschid așa, pur și simplu, oamenii nu se arestează și materialele nu ajung în instanță . Este evident un dosar politic», - crede Pavlovschii.

Ion Munteanu

18
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?