Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Rusia își rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile CEDO

14 iul. 2015,, 22:00   Externe
4086 2

Foto: nbnews.com.ua

Rusia a anunțat marți că își rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul în care acestea vin în contradicție cu Constituția rusă. 'Convenția Europeană a Drepturilor Omului și deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremația Constituției ruse', a decis Curtea Constituțională a Federației Ruse, în cadrul unei ședințe desfășurate la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

Sesizată de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) care contestă o decizie a CEDO prin care Rusia este obligată să plătească o despăgubire record foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, Curtea Constituțională rusă subliniază că Legea fundamentală este 'forța juridică supremă' în țară.

Dacă o decizie a CEDO 'vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare' a acestei decizii, a explicat Curtea. 'Instituțiile judiciare supreme ale unor țări europene, precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie, respectă de asemenea supremația legilor lor fundamentale în aplicarea deciziilor CEDO', a adăugat Curtea Constituțională rusă. La sfârșitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare—, fiind lichidată de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

O sută de parlamentari ruși au sesizat Curtea Constituțională pentru ca aceasta să decidă dacă Rusia, țară care a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar și pe cele care 'vin în contradicție cu Constituția rusă'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?