Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Slusari: Creșterea prețurilor la grîu nu va putea acoperi cheltuielile producătorilor

14 iul. 2015,, 13:00   Economie
3222 2
Слусарь: Рост цен на пшеницу не сможет покрыть затраты сельхозпроизводителей
Foto: protv.md
Unul dintre liderii mișcării agricultorilor din Republica Moldova, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a comentat pentru NOI.md informația Ministerului Economiei privind o posibilă majorare a prețurilor la grîu. Expertul consideră că nu există pericolul majorării prețurilor la pîine pentru consumatorii finali.

Alexandru Slusari a explicat că producătorii agricoli din Moldova și-ar dori să majoreze prețurile la grîu, însă, conform sistemului care funcționează în țara noastră, nu există o legătură proporțională între recolta mai mică de cereale, cheltuielile producătorilor și prețul la grîu.

„Prețul final este determinat de doi factori. În primul rînd, de conjunctura regională. Cu alte cuvinte, dacă în țările vecine recolta este bună, atunci prețurile la grîu se echilibrează. Conform cotațiilor bursiere actuale, în lunile iulie-septembrie, prognoza de creștere a prețurilor la grîu nu depășește 30 de bani, comparativ cu prețurile de anul trecut. Numai că acest lucru nu este comparabil cu cheltuielile producătorilor agricoli suportate din cauza deprecierii monedei naționale și a recoltei mai mici.

Al doilea factor constă în faptul că piața noastră de cereale este practic monopolizată. Există cîțiva jucători mari, care de regulă convin asupra prețului și îl mențin. Toate acestea de întîmplă în condițiile unei pasivități totale din partea Consiliului Concurenței. Repet, cu părere de rău, producătorii agricoli din Moldova nu-și vor putea compensa cheltuielile. Prețurile nu sînt dictate de ei”, a subliniat Slusari.

Expertul este convins că nimeni nu va admite majorarea prețurilor la pîine pentru consumatorii finali. „În Moldova a fost o situație cînd prețul la grîu era de 3,20 – 3,50 lei, dar am avut și micșorarea prețului pînă la doi lei, dar prețurile la pîine au rămas aceleași. În genere, este destul de complicat să înțelegi cum se formează prețurile în Moldova. În ultimii șase ani așa și nu am reușit să mă clarific pînă la capăt în această problemă. Însă este clar că la aceste produse prețurile se limitează cu adaosul comercial de 10%”, a menționat Alexandru Slusari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?