Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Gorelova: Nu există temei pentru default în Moldova

13 iul. 2015,, 17:45   Economie
3485 6
Горелова: В Молдове нет оснований для дефолта
Foto: noi.md
Celebra revistă Forbes a publicat un articol în care susține că Moldova riscă să falimenteze, dacă Uniunea Europeană nu va relua susținerea financiară a acesteia. Ce este? Un adevăr amar pe care noi nu-l cunoaștem sau poate cineva vrea să sporească gradul de tensionare? „Nu e nicio catastrofă”, susține expertul independent, fostul viceministru al Economiei, actualul vicedirector al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme Elena Gorelova, relatează NOI.md.

„Eu deja de mai multe ori am spus că noi nu riscăm să falimentăm. Adevărul e că datoria noastră externă în raport cu aceleași țări europene este mică, deoarece constituie doar 19 la sută din PIB, susține expertul. Pînă în prezent Ministerul Finanțelor a efectuat toate plățile aferente dobînzilor și datoriei de bază. De aceea falimentul sau defaultul pur și simplu nu poate surveni, deoarece nu există temei”.

Potrivit Elenei Gorelova, în prezent lipsește finanțarea promisă de Comisia Europeană și Banca Mondială pentru așa-numitul sprijin bugetar. Valoarea totală a finanțării constituie mai puțin de 90 de milioane de dolari. Acești bani nu au fost destinați nici achitării salariilor bugetarilor, nici întreținerii organizațiilor bugetare, nici pensiilor care sînt plătite din bugetul de stat (nu din Fondul Social). Aceste mijloace urmau să fie direcționate, în principal, spre implementarea reformelor în justiție, educație etc.

Celelalte proiecte finanțate din bugetele guvernelor altor țări, precum Suedia, Japonia, de Banca Mondială (BM), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deocamdată se realizează. Dacă Moldova nu va lupta cu corupția și nu va face ordine în sistemul bancar, ceea ce de nenumărate ori au recomandat FMI și BM, atunci, posibil, va fi suspendată finanțarea proiectelor în energetică, agricultură și alte ramuri. Mijloacele de la ele, sub formă de granturi, au trecut prin bugetul nostru.

„Noi deja am ratat aceste mijloace prevăzute în bugetul de stat pentru desfășurarea acțiunilor în diverse sectoare. Dar această situație nu este una nouă pentru noi. Și în anul trecut, și în urmă cu doi ani noi la fel nu am obținut volumul total al finanțării de la donatori. Dar acest lucru nu înseamnă că nu vor fi susținute organizațiile bugetare din contul propriilor noastre venituri – în principal, din impozite. Da, situația este complicată, dar nu catastrofală. Cel puțin deocamdată nu există semne de default”, susține Elena Gorelova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?