X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tot mai mulți tineri romi obțin studii superioare (VIDEO) ©

10 iul. 2015,, 10:35   Societate
4880 3
Tot mai mulți tineri romi obțin studii superioare (VIDEO)
Foto : noi.md

Înperioada 9-10 iulie, la Chișinău își dau întîlnire peste 50 de tineri de etnie romă pentru a-și împărtăși experiențele și a demonstra că și ei pot obține o diploma în domeniul studiilor superioare, relatează NOI.md.

Tineri romi din Republica Moldova, Ucraina și Rusia s-au întrunit la conferința internațională „Cultura, identitatea și participarea civică romă”, încadrul căreia pot dezvolta noi initiative și colaborări. Toți acești tineri sînt beneficiari ai burselor academice din cadrul Programului de burse universitare în drept și științe umaniste al Fondului de Educație pentru Romi, o fundatie internationala cu sediul la Budapesta.

„Pana la momentul de fata peste 130 de student romi din Moldova au beneficiat de burse de studii. Scopul nostru este de a dezvolta diverse abilități, capacitate profesionale ale acestor tineri. Din an în an se observă o creștere a numărului de dosare depuse de studenți”, a menționat directorul Centrului de Informații Universitare, Angela Mușet.

Acești foști și actuali studenți au ales calea de a obține o meserie și de a devein un bun specialist necesar societății.

Aliona Cazanskaia, originară din Ucraina, a beneficiat de o bursă de studii în anul 2012. „Datorită Fondului de Educație pentru Romi, eu am posibilitatea de aînvăța și de a mă integra în societate. Din păcate, nu toți înțeleg necesitatea și oportunitățile pe care le avem odată cu obținerea studiilor superioare”, a declaratAliona.

Toți tinerii romi care doresc să beneficieze de o bursă de studii completează un formular online. Bursa este de 1300 de euro, iar în unele cazuri se achită și taxa de școlarizare.

Și unii romi de la noi din țară participă la acest program.Printre aceștia se numără și Maxim Duca, care a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova și acum este angajat în cîmpul muncii conform profesiei obținute. „Această bursa este, în primul rînd, un ajutor în a obține o profesie, un ajutor financiar, dar este și o posibilitate de a te implica în proiecte sociale, proiecte ce-ți permit să crești pe plan profesional. Întotdeauna mi-am dorit să fiu inginer, am terminat Universitatea Tehnică și doar datorită acestui fapt eu pot fi un specialist bun. Acest lucru mai înseamnă săfii și inteligent”, a mărturisit Maxim, intervievat de NOI.md.

Pînă în prezent, 469 de student romi din Moldova, Ucraina si Rusia au beneficiat de burse și suport academic în cadrul Programului de burse universitare în drept și științe umaniste, dintre care 131 din Moldova.



0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?