X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ciobu: România, la fel ca Moldova, rămîne în mijlocul confruntării dintre Rusia şi Occident

3 iul. 2015,, 18:35   Externe
4103 0
Чобу: Румыния, как и Молдова, остается в центре столкновения между Россией и Западом
Foto: forum.md
Pe parcursul multor ani, România a fost un membru de vază al blocului anti-rusesc în cadrul UE. Mai mult, pentru SUA, această ţară era un cap de pod menit să reţină Rusia pe cale militară. Însă noul preşedinte al României încearcă să evite tensiunea în relaţiile cu Moscova şi spune că nu este interesat în goana înarmărilor. Care este motivul acestei schimbări– este întrebarea pusă de publicaţia rusă „Vzglead” ( «Взгляд»)..

„Este imporant să găsim căi de dialog (cu Rusia)”, a menţionat Iohannis în declaraţia sa, joi, semnată şi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Înainte de a semna declaraţia, Iohannis şi Stoltenberg au participat la negocieri la Bucureşti. Secretarul general al venit să inspecteze teritoriul, unde va fi amplasat noul centru de comandament al Alianţei.

Precum a amintit Iohannis, care în decembrie a ocupat postul de preşedinte, el încă niciodată nu a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin. „Suntem interesaţi în întărirea securităţii în regiunea euroatlantică şi nu dorim o confruntare cu cineva, nu dorim o nouă goană a înarmărilor”, a adăugat preşedintele României. Totodată, el a accentuat că România trebuie nu doar să facă uz de securitatea, asigurată de aliaţii alianţei, dar şi să contribuie şi ea la asigurarea ei.

La rîndul său, Stoltenberg a numit România drept un aliat de nădejde. „Apreciem participarea voastră la operaţiunile alianţei de la Afganistan, pînî la Kosovo, contribuţia voastră în susţinerea partenerilor – Moldova, Ucraina şi Georgia”, a spus secretarul general. El a menţinat şi rolul României „în menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre”, participarea ei la sistemul PRO, precum şi a salutat decizia conducerii române de a majora cheltuielile pentru apărare. La solicitarea NATO, Bucureştiul, pînă în anul 2017, îşi va majora bugetul militar de la 1,4 pînă la 2 la sută din PIB.

Anterior, Claus Iohannis se pronunţa în privinţa Rusieib rar, în schimb, în unison cu majoritatea altori lideri ale ţărilor din Europa de Est. În februarie el a suspus criticii autorităţile din Ungaria, care l-au invitat la Budapesta pe Vladimir Putin. Atunci, Iohannis a făcut apel la unitate în Uniunea Europeană în problema sancţiunilor şi chiar a promis să le înăsprească, în caz de necesitate. Recunoscînd, totodată, că Rusia nu prezintă pericol, Iohannis s-a plîns pe faptul că ţara lui se află „într-o poziţie neprotejată”. Şi a pledat pentru amplasarea în România a centrului de comandament al Alianţei.

Drept răspuns, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei Evgheni Lukianov, însă în luna iunie a avertizat că elemente ale apărării antirachetă, desfăşurate în Polonia şi România, prezintă un potenţial pericol pentru Rusia. „Ar face bine să se gîndească la altcveva. Amplasarea elementelor de apărare antirachetă, a instalaţiilor de lansare, care sunt îndreptate spre forţele noastre nucleare strategice – este problema lor. Aceste ţări devin automat ţinte pentru noi”, a declarat Lukianov, citat de Interfax.

Fostul ambasador al Moldovei la Bucureşti Emil Ciobu explică schimbarea bruscă a tonului lui Iohannis prin lupta politică internă. „În România, în ultimul timp, s-au înrăutăţit relaţiile dintre Parlament şi preşedinte. Majoritatea în parlament este deţinută de forţele de stînga, iar Iohannis este independent. Toate posturile din guvern aparin partidului social democrat, în frunte cu Victor Ponta. Acesta este partidul, fondat de Ion Iliescu după debarcarea lui Ceauşescu. Aceştia sunt băieţii care şi-au însuşit aproape toată averea după anul 1989. Este oligarhia, care se teme cel mai mult de schimbări radicale şi se teme să piardă parlamentul, deoarece atunci aceştia vor pierde „protecţia” pentru proprietăţile lor. Problema proprietăţilor şi acum îi pune pe poziţii de confruntare”, a explicat Ciobu pentru publicaţia Vzglead.

Potrivit lui Ciobu, Iohannis, deocamdată, a ocupat o poziţie de aşteptare, dar oricum pare a fi un om de stat „mult mai matur”. „Totodată, el are puţine legături cu oligarhii. Cînd s-a împărţit averea, el era doar un primar provincial, a explicat fostul diplomat. Dar nu e clar ce vrea el. Se pare că, fiind neamţ de origine, el are o abordare mai precaută faţă de subiectele politicii externe. În presa română au apărut nemulţumiri că Iohannis nu manifestă suficientă activitate împotriva Rusiei. Se pare că se manifestă latura lui – de a găsi un loc pentru România în plan geopolitic. Or, ea ca şi Moldova, poarte schimba totul, în afară de geografie – ea oricum rămâne în mijlocul confruntării dintre Rusia şi Occident”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?