X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Şantajul din partea Gas Natural Fenosa

2 iul. 2015,, 17:35   Economie
10659 12

Шантаж RED UnionFenosa
Foto: telko.es

Vladislav Bordeianu

Precum era de aşteptat, după alegerile locale, companiile energetice au pus problema majorării tarifelor la resursele energetice. Prima a dat alarma Gas Natural Fenosa, venind cu o declaraţie ce seamănă mai mult a şantaj. În rezultat, toate organele de stat şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, cu excepţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), al cărei director general se afla în concediu. Totuşi, însăşi istoria cu solicitarea de majorare a tarifului este destul de obscură, deoarece în schemele de achiziţi a energiei electrice figurează firme intermediare.


Iar dimineaţa, cînd s-au trezit…

Totul a început după alegeri, pe 30 iunie, cu un comunicat al companiei Gas Natural Fenosa, în care se menţionat că în cazul în care tariful la energia electrică nu va fi majorat de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), atunci ar putea apărea întreruperi în livrarea energiei electrică către populaţie.

Reţelele de distribuţie îşi argumentează solicitarea prin ameninţarea furnizorului de energie electrică de a reduce livrările cu 40%, în cazul neachitării datoriilor. Totuşi, Gas Natural Fenosa nu menţionează în declaraţia sa oficială numele furnizorului.

Reprezentanţii puterii s-au grăbit să liniştească populaţia în urma comunicatului difuzat de cele mai mari reţele de distribuţie (ce acoperă circa 70% din teritoriul ţării). Premierul interimar şi ministrul interimar al Economiei au comunicat că cetăţenii Moldovei vor fi asiguraţi în continuare cu energie electrică în volum deplin. Ministerul Economiei a calificat declaraţia companiei Gas Natural Fenosa drept „provocatoare”, însă a precizat, totodată, că „ținînd cont de ultimele evoluții social-economice și politice din regiune și țară, cerințele de ajustare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale parțial sînt justificate”. Luînd în consideraţie declaraţia Ministerului Economiei, puterm afirma cu certitudine că tarifele la energia electrică şi la gaze vor fi majorate.

Întrebarea e – cînd şi cu cît. Pînă la alegeri, cei mai mari furnizori de gaze şi energie electrică au expediat ANRE solicitările de majorare a tarifelor. „Moldovagaz” a cerut majorarea tarifului pentru consumatori cu 48%, iar Gas Natural Fenosa – cu 60%. Cererile au fost expediate pînă la alegerile locale, iar solicitările privind majorarea preţurilor au fost condiţionate de deprecierea leului. „Nu este un capriciu, dar o situaţie provocată de situaţiile externe create în urma problemei bancare din Moldova”, a declarat în cadrul audierilor de ieri în cadrul Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, directorul companiei „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu.


Schema gri de achiziţie a energiei electrice

Audierile parlamentare a deschis unele paranteze în solicitarea de majorare a preţurilor. De remarcat faptul că la şedinţa Comisiei nu au venit reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai ANRE. Silvia Radu a declarat că datoriile faţă de furnizor au început să se acumuleze din luna mai, că suma datorată este de 140 milioane de lei şi că termenul limită de revizuire a tarifelor este 15 iulie. Totodată, Gas Natural Fenosa achită plăţile în lei, la cursul oficial al Băncii Naţionale.

Însă în timpul şedinţei Comisiei parlamentare s-a depistat că în schema de achiziţie a energiei electrice figurează intermediari. În special, este vorba despre întreprinderea de stat „EnergoCom”, de la care cumpără energia electrică Gas Natural Fenosa, dar nu direct de la CTE Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan – companie amplasată pe malul stîng al Nistrului, al cărei proprietar este compania rusă Inter RAO EES).

„Contractul de bază îl avem cu CTE Moldovenească, semnat pe un an. Însă în realitate, în fiecare lună noi semnăm contractul cu „EnergoCom”, deoarece această companie ne livrează energia electrică puţin mai ieftin decît preţul indicat în contractul cu CTE Moldovenească (aceasta furnizează Moldovei energie electrică cu 6,8 cenţi SUA/kWt)”, a spus Silvia Radu. De remarcat că și „EnergoCom” procură energie electrică de la kWt, însă nu se ştie de ce preţul „EnergoCom” este mai mic cu 0,005 cenţi – 0,6795 cenţi SUA/kWt – decît cel din contractul cu Gas Natural Fenosa.

În schemă, potrivit informaţiilor din presa transnistreană, există cel puţin încă o companie intermediar. Este vorba despre SA „Energokapital”, creată la finele anului 2014 şi care imediat a devenit lider la plăţile în buget. Potrivit informaţiei neoficiale, firma a fost creată special pentru recomercializarea energiei electrice pentru export. Potrivit site-ului openpmr.info, pînă în anul curent, între CTE Moldovenească şi Gas Natural Fenosa exista un contract direct, în baza căruia CTE Moldovenească exporta energie electrică în Moldova. La începutul anului 2015, „Energokapital” primeşte gaz de la furnizorul transnistrean (preţul la gaz în Transnistria este mai mic) şi îl transmite în calitate de materie primă in lohn CTE Moldovenească pentru producerea energiei electrice, iar apoi vinde această energie electrică în Moldova.

Precum scrie site-ul citat, fondatorii companiei sînt două persoane juridice: SA „Bas Market” (înregistrată pe 30 iulie 2014) – fondatori – Dzeţul Iurii Sergheevici şi compania off shore din Belize Intercom Management Ltd) şi Ornamental Art Limited, amplasată în Hong Kong.

„Cine stă în spatele acestor companii off shore se pare că va rămîne un mister, iar Iurii Dzeţul pînă în 2010 a lucrat la întreprinderea „Тираспольская Инвестиционная Строительная Компания", ce aparţine actualului primar al Tiraspolului, Andrei Bezbabcenko. În 2011, el a devenit fondator şi director al reţelei de benzinării „ГазТоп”, care, de facto, aparţine lui Evgheni Şevciuk. În 2013, a condus o altă întreprindere subordonată preşedintelui transnistrean de creştere a porcilor şi păsărilor din raionul Grigoriopol. Iurii Dzeţul a început să lucreze împreună cu Evgheni Şevciuk în Rîbniţa şi continuă să fie directorul financiar din umbră pînă în prezent”, scrie portalul citat.


Energetica fără alternativă

În afara intermediarilor, care sînt cel puţin doi, mai există o controversă ce ţine de furnizorii de energie electrică. La etapa actuală, Moldova procură energie electrică doar de la CTE Moldovenească, iar 25-30% sînt acoperite din contul producţiei interne. Potrivit Silviei Radu, vara, partea dreaptă a Nistrului va depinde 100% de CTE Moldovenească.

Pînă anul trecut, Moldova achiziţiona energie electrică din Ucraina, însă, din cauza situaţiei dificile din ţară şi a deficitului de resurse energetice pentru propriile necesităţi, companiile ucrainene au redus livrările în Moldova. O altă alternativă pentru Moldova poate fi România, unde preţul energiei electrice este mai mic decît cel de la CTE Moldovenească. Achiziţiile energiei electrice din România sînt limitate tehnic la 20-30%, însă această posibilitate nu este folosită.

„Piaţa ucraineană e închisă, ei singuri au deficit. În România e mai ieftin, dar livrările sînt limitate la 20-30%. Problema este că MGRES pune condiția: luaţi la acest preţ volume concrete sau căutaţi în altă parte. Însă în realitate, noi putem procura de la alţi furnizori doar 20-30%”, a spus Silvia Radu în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare.


Auditul ne va ajuta

Silvia Radu a menţionat necesitatea revizuirii tarifului în termeni restrînşi. „Noi vrem ca oamenii să cunoască situaţia, ca să nu ne trezim mai tîrziu (în octombrie) cu o situaţie mai complicată şi cu mai multe datorii. Ultima dată, tariful a fost modificat în 2012 (tot după alegeri), atunci cursul leului faţă de dolarul american era de 11,8 faţă de actualul de circa 19 lei”. Potrivit Silviei Radu, 80% din tariful achitat de consumator, constituie preţul de achiziție a energiei electrice din Transnistria (ţinînd cont de intermediari – n.red.)

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a menţionat: „În Republica Moldova sînt cîteva companii, dar noi auzim ameninţări doar de la compania dvs. şi acestea seamănă mai mult cu un şantaj”. El a adăugat că compania ar putea identifica rezerve şi surse interne de acoperire – şi anume din contul „profitului înalt (în urma activităţii din anul 2014, aceasta a constituit 329 de milioane de lei), salariile mari ale managerilor de top, contractele scumpe de deservire, care sînt afiliate conducerii”.

Ultima informaţie a fost confirmată indirect de către angajatul SIS, prezent la audieri. „În tariful companiei sînt incluse unele pierderi, care bat asupra buzunarului consumatorului. Autorităţile au fost informate despre riscurile pentru securitatea energetică, precum şi despre unele cheltuieli ale companiei, care ar putea conduce la majorarea tarifului”, a spus angajatul SIS Andrei Pascarenco.

Despre cheltuielile exagerate vorbesc şi experţii. „Potrivit informaţiei oficiale a inspecţiei energetice, în tariful aprobat în 2012 a fost indicat că 170 de milioane de lei sînt prevăzuți pentru reparaţia reţelelor, de facto însă au fost cheltuiți doar 56 de milioane de lei”, a declarat expertul în economie Sergiu Tofilat, care insistă asupra desfăşurării unui audit independent al companiei, de la începutul activităţii ei (anul 2000).

Potrivit lui, doar după efectuarea auditului se va putea vorbi dacă tarifele trebuie majorate sau dacă acestea, în general, ar putea fi reduse. „Solicitarea de majorare cu 60% a tarifului pentru consumatori poate fi examinată din două puncte de vedere: deprecierea şi încălcările comise la cheltuielile operatorului (care, de asemenea, sînt incluse în tarif). Totodată, deprecierea leului nu se reflectă proporţional în tarife, iar starea reţelelor electrice este critică. 60% dintre cazurile de întreruperi depăşesc normele admisibile”, a spus expertul.

Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, menţionează că din partea operatorului sînt multe încălcări, dar ele sînt legalizate. El a adus drept exemplu normele admisibile de pierderi: „Dacă în ţările din Europa volumul pierderilor nu trebuie să depăşească 6-9%, atunci la Union Fenosa acestea ajung la 12-13%. Iar 1% din pierderi anuale constituie 35-40 de milioane de lei pe an”. Potrivit lui Mogoreanu, cea mai mare parte din vină o poartă ANRE, iar această instituţie trebuie să devină independentă şi echidistantă.

Atît Mogoreanu, cît şi fostul director ANRE Victor Parlicov, sînt convinși că, practic, este exclusă varianta întreruperilor în livrarea energiei electrice în Moldova. „Pentru a face acest lucru, este nevoie de o coordonare extrem de bună între cei din Transnistria, Ucraina şi de partea aceasta, în Moldova, pentru a începe limitările de consum, aşa cum a fost odată”, a spus Parlicov. De asemenea, el consideră că „ANRE a făcut demult calculele, iar tarifele nu au fost aprobate din cauza campaniei electorale”.

Totuşi, mulţi experţi sînt convinşi că tarifele vor fi majorate, iar solicitările Gas Natural Fenosa sînt „parţial” justificate din cauza deprecierii leului. Deocamdată, nimeni nu se hotărăşte să vorbească despre cifre concrete. Tradiţional, în ultimul moment, vor cere majorarea tarifelor şi alţi operatori de pe piaţă: RED Nord şi RED Nord Vest. Unii politicieni însă amintesc că majorarea tarifelor trebuie făcută foarte atent şi amintesc de situaţia din Armenia, unde au loc acţiuni de protest împotriva majorării tarifelor la resursele energetice.

Nemulţumirea locuitorilor Erevanului a fost generată de decizia Comisiei de reglementare a serviciilor publice din Armenia din 17 iunie, prin care la 1 august, tarifele la energia electrică urmează să se majoreze cu 16%, dar nu cu 60%, aşa cum vor reţelele de distribuţie din Moldova. Scumpirea ar constitui doar cîteva procente, însă organizatorii acţiunilor de protest au calculat că acest fapt va conduce la creşterea bruscă a preţurilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?