În Moldova, indemnizaţii de creştere a copilului primesc peste 77 de mii de cetăţeni

2 iul. 2015,, 13:00   Societate
2408 0
Пособия по воспитанию ребенка в Молдове получают более 77 тыс. человек
Foto: rebenok.by
Indemnizaţii de creştere a copilului, la 1 mai, în Moldova primeau 77 470 de persoane, notează agenţia "Infotag", citînd datele Case Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS).

Indemnizaţii de îngrijire a copilului la atingerea vîrstei de trei ani primesc 40 796 de persoane, iar pînă la 1,5 ani – 36 674 de persoane.

Mărimea indemnizaţiei lunare de îngrijire a copilului la atingerea vîrstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate este în prezent de 400 de lei.

Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului constituie 30% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai puţin de 400 de lei pentru fiecare copil.

Surse din cadrul CNAS au explicat că de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, ca persoană asigurată, mai poate beneficia, la cerere opţional: tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului.

În cazul în care beneficiarul se angajează, îşi reia activitatea sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului stabilită se suspendă. Dacă mama sau tatăl (beneficiari de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului nu se suspendă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?