X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Pentru ce vom plăti mai mult din 1 octombrie

30 sep. 2022,, 14:31   Societate
6287 0

Luna octombrie vine cu un șir scumpiri la serviciile comunale. Tarifele la gaz, agentul termic, dar și serviciul de alimentare cu apă în unele regiuni ale țării au fost actualizate recent de către Agenția Națională pentru Regementare în Energetică.

Astfel, din 1 octombrie, tarifele pentru energia termică (fără TVA) livrată consumatorilor de Termoelectrica va fi de 2.854 lei/Gcal, de CET-Nord – 3.052 lei/Gcal, de Apă-Canal Chișinău – 3.134 lei/Gcal, de Antermo - 3.187 lei/Gcal, de Rețelele și Centralele Termice Comrat - 3.342 lei/Gcal.

Tot la 1 octombrie, intră în vigoare noile tarife la gazele naturale. Noul tarif este de 27.103 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, la care se adaugă 8% TVA. Astfel, consumatorii vor plăti, începînd cu 1 octombrie, aproape 30 de lei pentru fiecare metru cub de gaze.

Scumpirile au atins și serviciul public de alimentară cu apă în unele localități. Astfel, pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. „Regia Apă Șoldănești”, vor fi aplicate următoarele costuri: pentru serviciul public de alimentare cu apă – în mărime de 20,98 lei/m3; pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate – în mărime de 9,50 lei/m3.

De asemenea, a fost emis Avizul privind cuantumurile cheltuielilor de bază pentru anul 2022, aferente serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către Î.M. „SU-Canal” Comrat: pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă – 7245,9 mii lei, pentru serviciul public de canalizare – 3060,2 mii lei, cu 795,0 mii lei mai puțin decît a solicitat titularul de licență.


Nu toate veștile cu care vine octombrie sînt însă despre scumpiri. Începînd de mîine, copiii în vîrstă de pînă la doi ani vor primi indemnizații lunare de 1 000 de lei, indiferent dacă părinții sînt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat. Totodată, intră în vigoare creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice. Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie și achitate începând cu luna octombrie a anului curent.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?