Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Problema aprovizionării cu energie electrică, în atenția deputaților

1 iul. 2015,, 09:45   Societate
2751 1

Foto: noi.md

Problema aprovizionării cu energie electrică a ajuns pe masa deputaților. Comisia parlamentară pentru securitate națională se întrunește astăzi în ședință pentru a discuta subiectul cu reprezentanții Ministerului Economiei, ai Serviciului de Informații și Securitate, ANRE, dar și ai Gas Union Fenosa.

Ședința este organizată după ce distribuitorul de electricitate a anunţat că mai multe localităţi din sudul şi centrul ţării ar putea rămîne, de astăzi, fără curent. Şi asta deoarece gestionarii ai Centralei Electrice de la Cuciurgan ar fi avertizat că vor reduce livrările cu 40 la sută.

Solicitaţi de Publika TV, reprezentanţii producătorului de curent din regiunea transnistreană au exclus posibilitatea reducerii livrărilor de curent pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Între timp, Ministerul Economiei a dat asigurări, printr-un comunicat de presă, că cetăţenii vor fi asiguraţi cu energie electrică în proporție de sută la sută, iar la stabilirea tarifelor se va ţine cont, în primul rînd, de interesele consumatorilor, nu a distribuitorului.

În comunicat se menţionează că, prin acţiunile sale, Gas Natural Fenosa recurge laprovocări şi presiuni cu scopul de a influenţa decizia de majorare a preţului.

PUBLIKA.MD amintește că din 2001 pînă în 2013, tariful mediu, fără Taxa pe Valoare Adăugată, a unui kilowat oră a crescut de peste două ori. Sînt datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Astfel, în 2001, consumatorii achitau aproape 64 de bani pentru un kilowat oră, iar în 2005, tariful a crescut pînă la aproximativ 75 de bani. În 2010, a fost înregistrată o nouă majorare cu aproape 60 de bani, iar creşterea a continuat şi în următorii doi ani.

Din 2013, consumatorii plătesc aproximativ un leu 57 de bani pentru un kilowat oră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?