X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Slusari: Agricultorii moldoveni nu au motive de optimism

30 iun. 2015,, 13:45   Societate
2294 2
Слусарь: Никаких поводов для оптимизма у молдавских аграриев нет
Foto: vfocuse.md
„Se pare că din nou vor încerca să ne mintă”, a declarat pentru NOI.md liderul agrarienilor moldoveni Alexandru Slusari. Pe 30 iunie expiră termenul de activitate a Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea modificărilor legislative în agricultură. Potrivit lui Slusari, pe perioada activității comisiei nu a fost înregistrat niciun proiect de lege, iar ultima ședință care urma să aibă loc pe 26 iunie a fost amînată pe o perioadă nedeterminată.

Alexandru Slusari a menționat că comisia parlamentară respectivă s-a întrunit de trei ori și s-a reușit de identificat soluții conceptuale pentru patru probleme abordare de producătorii agricoli. Astfel, proiectele de decizie la care au convenit statul și fermierii se referă la impozitare, achitarea producției agricole cumpărate în termen nu mai mare de 30 de zile și liberalizarea piaței combustibilului și lubrifianților.

Însă în pofida unei decizii coordonate în Parlament, niciun proiect de lege așa și nu a fost înregistrat. Totodată, cele mai stringete probleme – majorarea Fondului de subvenționare în agricultură, condițiile de creditare și achitare a datoriilor la subvenții pentru anul trecut – comisia le-a discutat doar superficial.

În opinia interlocutorului, autoritățile din nou vor să mintă fermierii. „sincer vorbind, în acest caz va trebui să ne adunăm și să elaborăm o strategie de viitor, pentru că nu este clar ce anume trebuie de făcut. Fermierii din raioane propun trei variante de bază: să continuăm acțiunile de protest de sine stătător; să aderăm la Platforma Dreptate și Adevăr; să creăm un partid politic propriu, deoarece în actualul Parlament este un singur deputat agrarian. Însă toate aceste soluții nu asigură rezolvarea problemelor, fără care agricultura Moldovei pur și simplu își va înceta existența. Agricultorii moldoveni nu au niciun fel d emotive pentru optimism”, consideră Alexandru Slusari.

Potrivit interlocutorului, producătorii agricoli înțeleg foarte bine că în cazul în care vor fi nevoiți să iasă la noi acțiuni de protest va apărea problema revendicărilor: ce anume să ceară. „Este contraproductiv să arunci cu pietre în clădirile Parlamentului sau Guvernului și să ceri ceea ce ai cerut deja de mai multe ori. Să ceri demisia Guvernului nu poți, pentru că nu-l avem”, a menționat Slusari.

Exprimîndu-și poziția personală privind situația creată, Alexandru Slusari s-a arătat convins că în timpul apropiat în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, pentru că economia țării pur și simplu nu va suporta continuarea actualului curs.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?