X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Argentina, intrată în incapacitate de plată în 2001, se declară solidară cu Grecia

30 iun. 2015,, 01:00   Externe
3781 1

Foto: airbalticcard.com

Argentina, stat care s-a găsit în incapacitate de plată în anul 2001, și-a exprimat luni solidaritatea cu Grecia, aflată pe marginea prăpastiei financiare, avertizând Atena în legătură cu riscul de a fi 'jefuită' de fonduri speculative, informează AFP. 'Argentina a trăit deja această situație și vedem, în acest moment, că (fonduri speculative) au în vedere să se întâmple la fel cu Grecia pentru a începe să o jefuiască, așa cum au făcut în alte locuri din lume', a declarat șeful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.

În opinia sa, criza din Grecia 'a fost provocată de ajustările FMI', iar 'umbra fondurilor ulii, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpără bonduri grecești, în speranța că Grecia se împiedică ori se pune în genunchi pentru a începe să o devoreze, așa cum fac cu fiecare dintre țările care s-au găsit în această situație'.

Potrivit lui Anibal Fernandez, premierul elen Alexis Tsipras 'a găsit o situație foarte complicată, practic fără ieșire', la sosirea la putere a partidului Syriza, stânga radicală, la începutul anului. Argentina s-a declarat în 2001 în incapacitate de plată, pentru o datorie privată de aproape 100 miliarde de dolari. Două restructurări ale datoriei, în 2005 și 2010, au permis țării să beneficieze de o reducere din partea a 93% dintre creditorii privați. Un conflict persistă însă între Buenos Aires și deținătorii restului de 7% din datorie, în special fondurile Elliott Management și NML Capital, care au contestat în fața justiției americane această măsură.

Un semnal de solidaritate cu Grecia a venit luni și din partea formațiunii radicale spaniole Podemos, care a denunțat 'șantajul' practicat de creditorii internaționali și a salutat 'reacția exemplară' a guvernului elen, care 'a dat cuvântul poporului pentru a-și decide în mod democratic și suveran propriul viitor'.

'Prin intransigența lor, creditorii au demonstrat că principalul lor interes nu este să rezolve criza greacă, ci să supună și să răstoarne un guvern ales democratic, pentru a arăta că nu există alternativă' la politica actuală liberală și de austeritate, a susținut Podemos.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?