X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Secretarul general al NATO: Dacă Ucraina va depune cererea de aderare la Alianță …

25 iun. 2015,, 17:45   Externe
5874 13
Генсек НАТО: Если Украина подаст заявку на членство в Альянсе…
Foto: zn.ua
Luînd cuvîntul în cadrul unei conferințe de presă pe marginea rezultatelor activității Comisiei „Ucraina-NATO”, Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a răspuns la întrebări referitoare la extinderea NATO.

„Fiecare țară decide singură, a spus Stoltenberg, solicitat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor ucraineni dacă nu e timpul să se treacă de la asistența consultativă și financiară la examinarea chestiunii privind aderarea ei la NATO. Dacă statul dorește să rămînă neutru, NATO respectă această alegere, la fel și în cazul în care țara dorește să adere la un oarecare bloc militar. Cererea de aderare la NATO, după parcurgerea tuturor procedurilor prealabile, va fi examinată de toți 28 de membri actuali ai Alianței. Și nici o altă țară nu poate să intervină în acest proces. În momentul de față Ucraina este dispusă să implementeze reforme. Și dacă cererea de aderare va fi depusă de către Ucraina, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Deocamdată, din partea Ucrainei nu a parvenit nicio cerere”, a specificat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai menționat că Ucraina deja a înregistrat un progres considerabil. „Noi vedem interesul Ucrainei și avansarea ei. Însă calea va fi lungă”, a spus Stoltenberg. Totodată, el a calificat corupția drept una dintre cele mai stringente probleme în Ucraina, a cărei combatere activă, în paralel cu formarea componentei moral-etice, este examinată de NATO în calitate de garanție a succesului reformelor implementate în Ucraina.

Totodată, răspunzînd la întrebarea jurnaliștilor din Muntenegru dacă va fi sau nu adoptată o decizie favorabilă pentru calitatea de membru al acestei țări în NATO, Jens Stoltenberg a specificat că deocamdată este prematur de vorbit despre acest lucru: „Depunerea cererii de aderare a Muntenegrului a fost preconizată pentru finele anului curent, a spus Stoltenberg. Vom discuta acest lucru în cadrul reuniunii șefilor MAE ale statelor membre ale NATO, dar nu acum”.

Jens Stoltenberg a exprimat condoleanțe rudelor persoanelor decedate în urma bombardărilor asupra Muntenegru efectuate de către forțele NATO în 1999. „Ne pare rău pentru cele întîmplate. Principalul scop al NATO a fost păstrarea vieții populației civile și aduc condoleanțe rudelor și familiilor tuturor decedaților”, a spus secretarul general al NATO. Însă Jens Stoltenberg s-a eschivat de la răspunsul la întrebarea privind posibilitatea achitării compensațiilor familiilor persoanelor decedate în urma bombardărilor, precum și a acordării asistenței medicale celor care au avut de suferit.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?