X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

NATO are încredere în conducerea Moldovei

25 iun. 2015,, 09:50   Politică
2700 4
Stoltenberg | Столтенберг | Stoltenberg
Foto: podrobnosti.ua
Pachetul de măsuri pentru realizarea programului NATO „Consolidarea capacității de apărare” pentru Moldova a fost aprobat la reuniunea miniștrilor apărării ai țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice în a doua jumătate a zilei de miercuri, 24 iunie, relatează NOI.md. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat pentru NOI.md că crede în realizarea cu succes a acestui program.

Solicitat de NOI.md să răspundă la întrebarea va fi sau nu va fi instabilitatea politică și socială o piedică pentru realizarea programului „Consolidarea capacității de apărare” pentru Moldova aprobat de NATO, Jens Stoltenberg a răspuns că nu are nici un motiv pentru a se îndoi de implementarea cu succes a acestui program. „Decizia a fost adoptată în urma unui șir de întrevederi cu reprezentanții conducerii Moldovei”, a specificat Stoltenberg.

Însă „chestiunea moldovenească” nu a fost cea mai importantă pe agenda reuniunii miniștrilor apărării ai țărilor membre ale NATO, deschisă la Bruxelles, pe 24 iunie. Făcînd bilanțul primei zile de activitate în cadrul unei conferințe de presă, Secretarul General al Alianței a trecut în revistă patru cele mai importante decizii.

Astfel, miniștrii au convenit în contextul realizării deciziilor adoptate la fostul summit NATO, susținut în septembrie 2014, asupra majorării efectivului Forţei de reacţie rapidă a NATO. Componentele aeriene, maritime și terestre, inclusiv Forța de reacție rapidă va fi suplinită de peste două ori – de la 13 pînă la 40 de mii de militari.

Adoptarea deciziilor politice și militare pentru aplicarea forțelor și mijloacelor NATO va fi accelerată, pentru aceasta vor fi extinse împuternicirile Comandantului suprem al Forțelor Aliate ale NATO în Europa.

A fost definitivată configurația, scopurile și obiectivele celor șase „minicartiere” (subdiviziuni integrate) care vor fi construite în România, Bulgaria, Polonia și trei țări Baltice, care au menirea să organizeze suplimentarea, pregătirea și rotația sau consolidarea forțelor și mijloacelor NATO. Efectivul acestei subdiviziuni va constitui 40 de persoane. În perspectivă va fi examinată chestiunea privind crearea unor astfel de organe auxiliare și în alte țări.

În plus, s-a adoptat decizia de a readuce în structura NATO Cartierul general din spatele frontului care va fi format în viitorul apropiat.

Printre alte decizii adoptate în cadrul reuniunii trebuie menționată întărirea componentei de observare a NATO și a sistemelor de depistare timpurie și prevenire.

Joi, 25 iunie, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării ale Alianței va avea loc ședința Comitetului Ucraina – NATO.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?