X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Comuniştii cer lista beneficiarilor de credite neperformante de la BEM

25 iun. 2015,, 10:00   Societate
2892 0
Foto: noi.md
Fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM) a expediat o scrisoare deschisă Guvernului şi guvernatorului Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu, prin care solicită prezentarea în termen restrîns a listei clienţilor Băncii de Economii, care nu au stins în termen creditele obţinute.

Secretarul executiv al PCRM, Artur Reşetnicov, a relatat agenției "Infotag" că formaţiunea politică, ca şi societatea, este îngrijorată de situaţia din jurul furtului miliardelor din băncile comerciale.

"Vedem că organele de supraveghere în persoana BNM şi organele de drept în persoana Procuraturii Generale nu-şi îndeplinesc obligaţiunile. PCRM consideră că statul trebuie să identifice şi să pedepsească vinovaţii, precum şi să nu admită pe viitor repetarea unor asemenea cazuri", a spus el.

Potrivit lui Reşetnicov, în cadrul audierilor parlamentare de la începutul lunii mai privind situaţia din sectorul financiar-bancar a fost prezentată informaţia despre furtul banilor prin intermediul creditelor neperformante, şi anume din acest motiv PCRM a solicitat informaţia în cauză.

"Din păcate, sîntem nevoiţi să îndeplinim lucrul organelor de drept. Am adresat o scrisoare deschisă pentru a atrage atenţia presei şi a societăţii civile. Informaţia obţinută, de asemenea, o vom publica", a spus deputatul.

În noiembrie 2014, BNM a depistat că din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank s-a furat circa miliard. În legătură cu aceasta BNM a demis conducerea băncilor şi a introdus administrare specială. La anchetă a fost atrasă, pe bază de concurs, agenţia Kroll, înregistrată în Marea Britanie. Agenţia de detectivi a depistat schemele de furt a banilor şi persoanele implicate. BNM, în comun cu Guvernul, urma să iniţieze a doua etapă a anchetei, în cadrul căreia urmau a fi identificaţi beneficiarii finali, însă statul nu a organizat un concurs pentru selectarea companiei pentru iniţierea anchetei.

În urma situaţiei deplorabile din sectorul bancar, autorităţile au anunţat despre necesitatea de a naţionaliza BEM, şi acest subiect urma să fie discutat cu reprezentanţii FMI, a căror vizită la Chişinău era programată pentru săptămîna trecută. Din cauza crizei politice legate de demisia premierului Chiril Gaburici, delegaţia FMI și-a anulat vizita în Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?