Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţi au dubii în privinţa capacităţii partidelor parlamentare de a forma alianţă şi de a desemna un premier

24 iun. 2015,, 15:45   Politică
3444 2
Foto: europalibera.org
Experţi independenţi au dubii în privinţa capacităţii partidelor parlamentare de a forma alianţa de guvernare şi de a desemna un premier, care ar fi independent în ceea ce priveşte luarea deciziilor.

Doctorul în economie, Elena Gorelova, solicitată de corespondentul agenţiei "Infotag" a menţionat că "indiferent de varianta coaliţiei, PLDM, PDM, PCRM şi PL în orice combinaţie s-au discreditat definitiv".

"Sînt o persoană departe de politică, dar consider că indiferent de Guvernele pe care le-au format componenţele acestora au fost departe de sarcinile economice vitale pentru republică. Nu a fost rezolvată nicio sarcină stringentă: administrarea fiscală a businessului, reforma sistemului judiciar, lupta cu corupţia, inclusiv la nivel înalt", a spus economista.

Potrivit spuselor sale, "o concluzie revoltătoare ce vorbeşte despre incapacitatea actualilor guvernanţi de a guverna adecvat a devenit furtul miliardului din băncile comerciale ale ţării".

"De la aceste partide parlamentare (cu excepţia PSRM) nu putem să ne aşteptăm la alt Guvern, decît la unul format din preferinţe politice. Chiar dacă în fruntea Cabinetului de Miniştri va veni un profesionist independent (ceea ce este puţin probabil), nu i se va permite nici să formeze o echipă, nici să ia decizii. Toate aceste momente se explică simplu: această guvernare este ghidată de interesele sale înguste", consideră Gorelova.

În opinia fostului reprezentant al Moldovei la ONU, Alexei Tulbure, în orice coaliţie formată în Parlamentului actual va fi prezent PDM.

"Iar asta îl subînţelege pe Vlad Plahotniuc. Iar unde nu ar apărea acest businessman apar imediat noi scheme de furt. Aceste "şmecherii" ale sale le vedem în ultimii şase ani. Apropo, naţionalizarea Băncii de Economii, propusă recent, este o nouă încercare de a fura din buget 20 de mld. de lei. Astfel, atît timp cît în alianţă va fi prezentă această formaţiune rezultate nu se vor prea înregistra", consideră fostul diplomat.

Analistul a menţionat că chiar dacă va apărea un premier cu propuneri proprii de rezolvare a problemelor din ţară, proiectele de lege ale Guvernului "nu vor trece în Parlament".

"Exemple sînt multe. Comisia pentru Integritate a încercat recent să treacă prin Parlament un pachet de legi ce intensifică controlul asupra veniturile demnitarilor. PDM prin deputaţii şi "partenerii" săi nu a admis adoptarea acestuia", a menţionat Tulbure.

El a amintit că situaţia din ţară este agravată de circumstanţe importante – refuzul deschis al donatorilor externi de a-i oferi finanţare.

"Este periculos. Creditele şi granturile au fost prevăzute în buget. "Gaura" din bugetul de stat semnifică încetarea achitării pensiilor şi salariilor angajaţilor bugetari, iar aceasta va duce la un val de nemulţumiri. Ceea ce a fost în mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău nu a fost un protest al oamenilor disperaţi, care nu au ce mînca. Cînd în stradă vor ieşi oamenii cu adevărat înfometaţi şi disperaţi ei vor da jos repede această guvernare. Asemenea exemple sînt foarte multe, inclusiv în istoria nouă", a spus Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?